Comunicat al Serviciului de Probațiune Vâlcea

512 0

Nr. 297/SNCSP/03.05.2023

COMUNICAT DE PRESĂ

Sindicatul Naţional al Consilierilor din Serviciile de Probaţiune, membru al Blocului Naţional Sindical şi afiliat la Federaţia Publisind anunţă intrarea în GREVĂ GENERALĂ a consilierilor din serviciile de probaţiune de la nivel naţional, începând cu data de 03.05.2023.

Aceste servicii au în supraveghere peste 100.000 de persoane care au comis infracţiuni, inclusiv persoane liberate condiţionat din penitenciar (pentru infracţiuni dintre cele mai grave, precum omor, viol, trafic de persoane, trafic de droguri, constituire de grupuri infracţionale organizate, criminalitate transfrontalieră etc.), contribuind în mod direct la siguranţa societăţii şi generând economii importante la bugetul de stat prin reducerea aglomeraţiei din penitenciare şi a costurilor pe care fiecare român le suportă pentru deţinuţi. Conform art. 59 alin. (2) din Legea 123/2023: ” În timpul grevei se vor asigura serviciile esenţiale, nu mai puţin de o treime din activitatea normală, asigurându-se participarea serviciului la şedinţele de judecată la care a fost citat, întocmirea la termen a referatelor de evaluare pentru inculpaţi, precum şi rezolvarea altor sarcini considerate urgente, potrivit legii, sau apreciate ca atare de către organele judiciare.”

Ne exprimăm îngrijorarea că pot apărea situaţii în care referatele de evaluare pentru individualizarea pedepselor vor fi restricţionate, iar supravegherea persoanelor condamnate nu va fi realizată. De asemenea, sunt servicii care au anunţat că participarea consilierilor de probaţiune la comisiile de liberare condiţionată a deţinuţilor, din cadrul penitenciarelor, se va asigura, dar nu se va vota. Se vor consemna date despre situaţia fiecărui deţinut şi doar la solicitarea instanţei de judecată se vor transmite propunerile pe baza consemnării scrise a datelor despre deţinutul propus spre liberare.

Consilierii de probaţiune îi solicită Ministrului Justiţiei, domnul Cătălin Marian Predoiu şi Direcţiei Naţionale de Probaţiune, să trateze cu respect cei aproximativ 680 de consilieri de probaţiune care contribuie în mod direct la siguranţa cetăţenilor din România, prin adoptarea unei măsuri concrete pentru repararea erorilor produse anterior şi accentuate de Legea cadru de salarizare nr. 153/2017 în ceea ce priveşte drepturile salariale ale personalului de probaţiune.

Consilierii de probaţiune aduc în atenţia publică faptul că drepturile acordate recent magistraţitor, asistenţitor judiciari, grefierilor, IT-iştitor şi celorlalte categorii de personal din cadrul Ministerului Justiţiei de sub umbrela instanţelor s-au născut prin invocarea „egalizării” drepturilor salariale cu personalul de probaţiune, deşi aceştia din urmă nu au fost niciodată plătiţi conform VRS 605, 225 lei! Creşterea de 25% a veniturilor consilierilor de probaţiune decisă de doamna ministru Raluca Alexandru Prună, în 2016, prin OUG 20/2016 a avut ca temei nivelul salarial foarte scăzut al personalului de probaţiune, la momentul respectiv, dar beneficiile actului normativ au fost de scurtă durată, normalizarea veniturilor salariale fiind blocată de intrarea în vigoare a Legii cadru de salarizare nr. 153/2017.

Cu toate că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Consiliului Superior al Magistraturii şi Parchetul General au emis astfel de acte administrative pentru celelalte categorii profesionale din justiţie, Ministerul Justiţiei, în calitate de angajator, nu a identificat nicio soluţie pentru personalul de probaţiune.

Având în vedere ultimele comunicate prin care s-a menţionat că salariile magistraţilor au fost majorate plecând de la dreptul de 25% al consilierilor de probaţiune, dorim să vă informăm, că în mod paradoxal, acest drept nu este recunoscut decât pe hârtie şi nu a fost aplicat şi în plată consilierilor de probaţiune.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *