Festivalul cailor putere și al vitezelor amețitoare pe Lacul Siutghiol din Mamaia

205 0

 

Cele mai rapide catamarane din lume vor concura sâmbătă și duminică în prima ediție a XCAT Romanian GP 

Lacul Siutghiol din Mamaia este în acest weekend gazda celei mai spectaculoase curse de bărci de viteză din lume. Românii vor putea urmărit pe viu două curse din competiție considerată o adevărată Formula 1 a catamaranelor. Iar comparația nu e deloc exagerată, pentru că bărcile vor atinge și 200 de kilometri pe oră. Fanii adrenalinei și ai sporturilor cu motor sunt așteptați în număr cât mai mare să asiste la o cursă unică în țara noastră.

Prima ediție a XCAT Romanian GP are loc în 17 și 18 iunie, pe lacul Siutghiol din Mamaia și reprezintă ocazia extraordinară pentru iubitorii sporturilor de mare viteză de a vedea în cursă 9 dintre cele mai rapide bărci din lume, care dispar din raza vizuală cât ai clipit o dată. Conform înscrierilor, pe apele lacului Siutghiol se vor întrece în cele două curse (una sâmbătă, cealaltă duminică) piloți din Australia, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, Norvegia, Italia, Suedia și Kuweit.

Organizate de CSM Constanța și Federația Română de Yachting, cu suportul Consiliului Local Constanța și al Primăriei Constanța, cursele din cadrul Campionatului Mondial XCAT aduc cu ele o competiție unică și spectaculară, care va contribui, desigur, la promovarea stațiunii Mamaia ca una dintre principalele destinații turistice. Protocolul cu organizatorii curselor de XCAT a fost semnat la 29 aprilie, de președintele Federației Române de Yachting, domnul Alexandru Micu, și de președintele CSM Constanța, domnul Andrei Talpeș, în Italia, la Fiumicino, în timpul primei etape a actualei ediții a campionatului. De altfel, domnul Alexandru Micu a și făcut premierea după prima cursă.

Programul competițional de pe lacul Siutghiol este similar în ambele zile de concurs, atât sâmbătă cât și duminică. De la ora 10.30 până la 12.30 au loc calificările, iar de la ora 15.00 cursa propriu-zisă. După fiecare cursă – ambele contează pentru stabilirea clasamentului mondial – are loc câte o festivitate de premiere.

La Mamaia este cea de-a treia oprire a Campionatului Mondial XCAT, după etapele disputate în Italia, la Fiumicino și la Marina di Pisticci. După concursul din România, circuitul ia o pauză până în decembrie, atunci când sunt programate ultimele două opriri, în Emiratele Arabe Unite. De altfel liderul clasamentul general e echipajul Fazza, format din sportivi din această țară.

Bărcile de sute de cai putere au ajuns de câteva zile în România cu tiruri speciale și pot fi văzute de curioși pe malul lacului Siutghiol în toate aceste zile.

Mai multe fotografii cu bărcile care se vor întrece pe lacul Siutghiol puteți vedea la acest link

https://x-cat.racing/gallery.php?idGp=24&year=2023

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *