Despre cultul personalității. O sa fie un text mai lung și sper sa aveți răbdarea sa-l citiți

387 0
Sunt galiceanca și, chiar dacă viata m-a purtat pe alte cărări, nu am rupt niciodată legatura cu localitatea copilăriei și adolescenței mele. Cunosc fiecare simbol, fiecare poveste sau legenda legate de locurile acestei comune, cu atât mai mult cele legate de satul meu, Bratia din Vale.
De când ma știu, în Bratia din Vale a existat „Fântâna cu trei țevi” sau „Fântâna Bratienilor”, un loc unde, dintotdeauna, se opresc drumeții și localnicii sa ia apă. Un simbol al nostru, al bratienilor, de care suntem mândri.
In 2007, o întreaga comunitate se mobilizează și reușește, din donații, sa reabiliteze acea fântână. A fost un efort comun fiecare participând cu ce a putut: bani, materiale, munca și timp. Langa fantana a fost amenajata o parcare din bugetul local. La sfintirea fântânii este invitata întreaga comunitate. Toți eram mândri de ceea s-a reușit muncind împreună.
In 2023, Consiliul Judetean realizează lucrări de reamenajare a parcării. Repet, a PARCARII (făcând și un parculet langa), pentru ca fântâna este exact asa cum am făcut-o noi, comunitatea, în 2007.
Joi seara aflu, pe surse, ca vineri, 18.08.2023, are loc resfintirea fântânii și zic sa merg și eu, un prilej tocmai bun sa ma mai întâlnesc cu consătenii mei. Dar… surpriza! NIMENI nu a fost invitat, NIMENI din comunitate. Erau prezente doar oficialitățile de la PSD, toți: presedinte și vicepresedinte CJ, prefect și subprefect, consilieri și directori din CJ și Prefectură, primari ai altor localități, primarul și viceprimarul comunei și forte de ordine pentru asigurarea fluidizarii traficului in zonă. NIMENI altcineva.
Ascult discursul președintelui CJ care vorbește despre reabilitarea fântânii lui Cuza. What???? Fântâna lui Cuza??? E drept ca istoricii spun ca pe-acolo s-ar fi oprit Cuza în drumul sau, dar fântâna aia e Fântâna Bratienilor, domnule Președinte CJ, chiar daca pentru dvs are conotații liberale! Și nu, nu ați reabilitat nicio fântână.
Suntem vădit contrariati de situatie noi, aia vreo 3-4 care am aterizat pe-acolo (vor spune ca suntem de la PNL și d-aia facem „gargară”), asa cum sunt ei iritați de prezenta noastră care le-a stricat Feng shui-ul.
Dar lucrul cel mai important care trebuia punctat, în aceasta zi plina de semnificație istorica și de aplomb spiritual, era placa de marmură pliiiina de mulțumiri aduse celui fără de care nimic nu se poate face în județul nostru, nici chiar denumirea unei fântâni.
Imi dau seama ca modestia și bunul simt nu sunt la moda. Nu am trâmbițat niciodată când am donat ceva, dar acum o fac: în 2007 donația făcută de familia mea a fost una substanțială, dar niciodată nu m-am gandit ca trebuie sa mi se treacă numele pe vreo plăcuță. Și erau banii mei, nu ai contribuabililor. O duduie din CJ prezenta la „eveniment” ne întreabă pe mine și pe ceilalți dacă noi avem habar în ce hal era locul ala, ca ea a muncit luni la proiectul ala și ca noi facem politică. Duduie, ai muncit si ai luat bani, aia trebuie sa faci. Iar de politică nu poate fi vorba, nici măcar din partea lor. Am văzut doar clasicul caz de cult al personalității.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *