Apelul pentru contractarea granturilor-ajutor de stat de către întreprinderile mici şi mijlocii (IMM), pe Măsura 4.1.1, demarează marţi, la ora 10:00, în timp ce sesiunea pentru contractarea granturilor – ajutor de minimis începe miercuri, 24 august, informează Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).
„Vorbim despre o nouă premieră pentru România: de când gestionăm fonduri europene, niciodată mediul de afaceri nu a avut parte de un sprijin atât de consistent, într-un timp atât de scurt. Sunt 1,5 miliarde de euro de care coloana vertebrală a economiei noastre beneficiază, prin intermediul unor măsuri pe care le-am anunţat în mai puţin de trei luni de zile. Sunt încântat că astăzi ia start măsura 4.1.1. atât de aşteptată de IMM-uri şi microîntreprinderi pentru realizarea de investiţii în dezvoltarea capacităţilor de producţie sau prestare de servicii, dar şi pentru retehnologizare. Privind spre viitor, avem toate motivele să fim optimişti, pentru că, pas cu pas, se creează toate premisele dezvoltării durabile prin investiţii din fonduri europene”, a declarat ministrul de resort Marcel Boloş.
Potrivit MIPE, pentru a susţine mediul de afaceri în circumstanţele excepţionale create de manifestarea la nivel global a efectelor generate de pandemia de COVID-19, crizele de consum şi crizele produse de războiul din Ucraina, alocarea financiară pentru Măsura 4.1.1 este de aproximativ 400 de milioane de euro, fiind destinată retehnologizării, în vederea refacerii capacităţii de rezilienţă a IMM-urilor.
Apelul de proiecte cuprinde o schemă ajutor de minimis, cu limite de sprijin cuprinse între 50.000 de euro – 200.000 de euro, şi o schemă de ajutor de stat pentru care valoarea granturilor se determină în limita de maxim cinci ori cifra de afaceri realizată în anul 2019, fiind cuprinsă între 50.000 euro şi maxim 500.000 euro (echivalentul în lei la cursul euro, valabil în luna iunie 2022).
MIPE a iniţiat un set de măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri, unul dintre cele mai importante sectoare pentru competitivitatea şi prosperitatea României, în valoare totală de 1,5 miliarde de euro, după cum urmează: 400 de milioane euro prin Măsura 4.1.1 pentru investiţii destinate retehnologizării, în vederea refacerii capacităţii de rezilienţă – Programul Operaţional Competitivitate; 300 de milioane euro prin Măsura 4.1.1 BIS pentru investiţii în retehnologizare acordate IMM-urilor din domeniul industriei alimentare şi al construcţiilor; 500 de milioane euro sub formă de granturi destinate eficienţei energetice – Programul Operaţional Infrastructură Mare; 300 de milioane de euro prin Măsura 4.1.2, sprijin pentru sectorul agroalimentar sub formă de microgranturi şi granturi pentru capital de lucru – Programul Operaţional Competitivitate.
CORNELIU CÎRSTEA
23.08.2022