O discuție telefonică mi-a îndreptat atenția din nou către turism. Nu că nu aș urmări continuu evoluția acestui domeniu în județul Vâlcea, în primul rând. O fac din convingerea că este domeniul viitorului nostru economic pe aceste meleaguri, am mai spus.
De data aceasta, directorul general al societății comerciale Băile Govora SA m-a întrebat dacă știu ceva despre intenția ministerului care se ocupă de turism de a participa la un mare târg care se va ține la Londra în viitorul apropiat, cu specific preponderent pe domeniul turismului balnear. Întrebarea a fost un bun prilej pentru o vizită la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, unde m-am întâlnit cu secretarul de stat Lucian Ioan Rus. I-am vorbit, cum fac de obicei, despre amploarea pe care a luat-o turismul în județul Vâlcea. Despre creșterea capacităților de cazare și de tratament la nivelul stațiunilor balneare de la noi, dar și despre turismul montan, cu un ritm accelerat de creștere în localitățile de pe Valea Lotrului, la Obârșia Lotrului și mai departe, pe Transalpina.
Am comentat împreună modificările legislative pe care le-am semnat eu însumi în Parlamentul României, pentru înlesnirea investițiilor în turismul montan. Schi în România, se numește una dintre aceste inițiative.
Am primit de la Lucian Ioan Rus și câteva idei pentru inițiative legislative viitoare, care să ajute în principal pe cei care investesc în acest domeniu.
Un alt subiect al discuției noastre a fost înființarea Organizațiilor de Management al Destinației, subiect foarte atractiv pentru cei care se asociază pentru a-și optimiza efortul de promovare a serviciilor turistice. Există o cale de urmat pentru autorizarea unui OMD: https://turism.gov.ro/web/prima-pagina/omd/. Așa cum există și căi de acces a fondurilor guvernamentale pentru investitorii în turism: https://turism.gov.ro/web/investitii-in-turism/. La fel, pentru participarea la târguri de turism: https://turism.gov.ro/web/targuri-2/.
Secretarul de stat Lucian Ioan Rus s-a arătat interesat de o întâlnire directă cu investitorii în turismul vâlcean, pentru a discuta mai direct și mai aplicat la nevoile pe care aceștia le au și la soluțiile de sprijin guvernamental. Relatez această întâmplare și pentru a arăta cum, în două-trei zile, de la un telefon și de la o simplă întrebare, se poate ajunge la discuția directă, față în față, cu cei care pot influența prin decizia lor bunul mers al unui domeniu de activitate. Nu mă îndoiesc de faptul că marii investitori în turismul vâlcean și administrațiile localităților cu acest profil economic sunt interesate în egală măsură de un dialog la acest nivel în viitorul cel mai apropiat, pe subiectul atât de preocupant al turismului vâlcean.
Ne putem ocupa împreună de realizarea acestui eveniment.