74 de misiuni executate de pompierii vâlceni în ultimele 72 de ore

709 0

În perioada 8 septembrie ora 08:00 – 11 septembrie ora 08:00, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „General Magheru” al judeţului Vâlcea au desfășurat 74 de misiuni și intervenții, dintre care 45 pentru acordarea măsurilor de prim ajutor și transportarea la unitățile sanitare a persoanelor cu afecțiuni medicale, 7 intervenții pentru localizarea și lichidarea incendiilor, 16 acțiuni pentru protecția comunității și 6 alte situații de urgență.

 

Membrii echipajelor SMURD au fost solicitaţi să intervină la 45 de situaţii de urgenţă, dintre care: 19 traumatisme, 5 accidente rutiere și 21 de diverse afecțiuni medicale.

La nivel județean, 50 de persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD.

 

În această perioadă, echipaje de pompieri au acționat pentru localizarea și lichidarea a 7 incendii, astfel:

  • în comuna Ghioroiu, sat Poienari, au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință și la o anexă gospodărească;
  • în comuna Golești, sat Popești, au lichidat incendiul izbucnit la o stivă de lemne;
  • în localitățile Oteșani (2), Șușani, Mihăești și Zătreni au localizat și lichidat incendiile izbucnite la vegetație uscată. Totalul suprafețelor afectate însumează aproximativ 10 ha.

Din fericire, incendiile nu s-au soldat cu victime, înregistrându-se doar pagube materiale.

POMPIERII vă recomandă:

Având în vedere numărul tot mai mare al incendiilor de vegetație uscată, unele soldate chiar cu pierderi de vieți omenești, solicităm autorităților locale și cetățenilor să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea unor astfel de evenimente, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii acestora, să realizeze acele fâșii arate în apropierea drumurilor de acces astfel încât țigările nestinse aruncate la întâmplare să nu mai fie surse de aprindere și să nu aprindă cu intenție vegetația uscată deoarece acest lucru este INTERZIS.

Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul (1), litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.

Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

 

De asemenea, în perioada de referință, inspectorii din cadrul Inspecției de Prevenire au efectuat 4 acțiuni de informare preventivă privind arderea de vegetație uscată, în localitățile Oteșani și Budești (3), iar echipajele operative au participat la 7 misiuni de recunoaștere în teren, în localitățile Roșiile, Grădiștea, Ionești, Fărtățești, Râmnicu Vâlcea, Roești și Crețeni, precum și la 5 misiuni de asigurare măsuri de prevenire și stingere a incendiilor la evenimente cultural-artistice și sportive în localitățile Bărbătești, Costești, Horezu și Râmnicu Vâlcea (2).

 

Salvatorii vâlceni au fost solicitați să intervină în alte 6 situații de urgență, pentru transportarea persoanelor supraponderale, deblocare ușă, îndepărtarea elementelor de construcție aflate în echilibru precar sau asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor la accidente rutiere.

 

Totodată, în intervalul menționat, a fost emis un mesaj RO-ALERT pentru a avertiza populația din localitatea Păușești-Otăsău cu privire la prezența unor animale sălbatice (urși).

 

În continuare, salvatorii vâlceni rămân mobilizați 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor persoanelor aflate în dificultate.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și a aplicației de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.

 

COMPARTIMENTUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *