BULETIN INFORMATIV
În perioada 22 septembrie ora 08:00 – 25 septembrie ora 08:00, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „General Magheru” al judeţului Vâlcea au desfășurat 77 de misiuni, dintre care 57 pentru acordarea măsurilor de prim ajutor și transportarea la unitățile sanitare a persoanelor cu afecțiuni medicale, 3 misiuni pentru localizarea și stingerea incendiilor, 6 acțiuni pentru protecția comunității și 11 alte situații de urgență.
Membrii echipajelor SMURD au fost solicitaţi să intervină la 57 de situaţii de urgenţă, dintre care: 25 de traumatisme, 4 accidente rutiere, 24 de diverse afecțiuni medicale și 4 misiuni de asigurare zone periculoase (prezență animal sălbatic).
La nivel județean, 60 de persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD.
În această perioadă, echipaje de pompieri au acționat pentru localizarea și lichidarea a 3 incendii, astfel:
- în localitatea Stoenești, au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un tablou electric al unei case de locuit;
- în localitatea Milcoiu, au stins flăcările care au cuprins un autoturism, pe DN 7;
- în localitatea Ștefănești, au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism.
Din fericire, incendiile nu s-au soldat cu victime, înregistrându-se doar pagube materiale.
De asemenea, în perioada de referință, echipajele operative au participat la 2 misiuni de asigurare măsuri specifice la evenimente cultural-artistice, în municipiul Drăgășani, precum și la 4 misiuni de recunoaștere în teren, în localitățile Drăgășani, Râmnicu Vâlcea (2) și Brezoi.
Salvatorii vâlceni au fost solicitați să intervină în alte 11 situații de urgență, pentru transportarea persoanelor supraponderale, salvarea persoanelor din medii ostile vieții sau asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor la accidente rutiere.
Totodată, în intervalul menționat, au fost emise 4 mesaje Ro-Alert pentru avertizarea populației din localitățile Pietrari, Călimănești, Perișani și Berislăvești cu privire la prezența unor animale sălbatice (urși).
Având în vedere creșterea activității animalelor sălbatice la nivelul întregii țări, semnalată prin mesajele de tip Ro-Alert, distribuite de I.S.U., pompierii vă reamintesc câteva reguli de baza, pentru a minimiza riscul unor astfel de întâlniri:
- Nu ieșiți din locuințe;
- Nu mergeți în zona respectivă;
- Nu îi atrageți atenția;
- Nu încercți să vă fotografiați cu animalul;
- Nu încercați să-l hrăniți;
- Nu urmăriți animalul cu mașina și nu ieșiți din mașină;
- Evitați să faceți plimbări seara târziu sau noaptea, în zonele unde, de obicei, a mai fost semnalată prezența urșilor. Animalele sunt mult mai active în această perioadă;
- Anunţați imediat, prin apel la 112, prezenţa urşilor în zonele locuite.
Luați-vă masurile de siguranță cunoscute, nu există ,,mie nu mi se poate întâmpla”!
În continuare, salvatorii vâlceni rămân mobilizați 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor persoanelor aflate în dificultate.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și a aplicației de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.
Căpitan Albinaru Sorin – purtător de cuvânt al I.S.U. Vâlcea