Francezul campion la H3RO Mamaia vrea să reprezinte România 

369 0

Căsătorit cu o româncă, Sebastien Pascal a cucerit titlul la sprint și ar putea concura pentru țara noastră în viitor 

A fost un adevărat festival de triatlon în weekend, la malul mării. Peste 800 de sportivi și sportive au participat la cea de-a 15-a ediție a H3RO Mamaia, o competiție care a crescut an de an și care a ajuns să fie acum cea mai importantă din Sud-Estul Europei.

Cea mai așteptată cursă a fost cea de la sprint individual, acolo unde s-a impus un francez care este căsătorit cu o româncă. Legitimat la Dinamo, el visează să reprezinte România în competițiile internaționale și de aceea a și luat legătura cu federația de specialitate pentru asta.

„Să concurez pentru România e obiectivul meu. De aceea am și venit aici, pentru a demonstra Federației Române că sunt destul de bun. Este pentru prima dată când concurez aici, în țară, dar mi-a plăcut foarte mult. Familia soției mele este din România, iar socrul meu, care e din Hunedoara, a venit cu mine” – Sebastien Pascal, triatlonist, învingător H3RO Mamaia 2023.

Președintele Federației Române de Triatlon, Vlad Stoica, confirmă discuțiile și spune că e foarte posibil ca Pascal să reprezinte țara noastră în viitorul apropiat.

„S-a căsătorit cu o româncă și inevitabil va deveni cetățean român. Apoi, cu siguranță va concura pentru România. A venit cu un plus de valoare. Acum a trecut linia de sosire cu 25 de secunde în fața lui Carol Popa, nu e foarte mult, dar pe noi ne ajută foarte mult că motivează sportivii și au după cine să tragă” – Vlad Stoica, președinte Federația Română de Triatlon.

Sebastien și-a întâlnit soția în Franța și spune că datorită ei a descoperit și cât este de bună mâncarea românească.

„Mi-am întâlnit soția la Grenoble, pentru că ea locuia în Franța împreună cu părinții ei. Am încercat mâncarea românească și e foarte bună. Nu știu dacă e așa pentru că familia mea gătește foarte bine, dar adevărul e că îmi place foarte mult” – Sebastien Pascal, triatlonist, învingător H3RO Mamaia 2023.

Pentru a-și lua cetățenia română, Sebastien se va apuca să învețe limba noastră, din care acum știe doar câteva cuvinte. De asemenea, vrea să viziteze mai mult din țara noastră, pentru că nu a apucat să viziteze decât Delta Dunării puțin.

”Trebuie să învăț limba. Dacă vreau să devin român, trebuie să știu să vorbesc româna. Deocamdată, știu <<Bună ziua>>, <<Mulțumesc>>, <<Bună seara>>. Trebuie să învăț, dacă voi deveni român. Și, în plus, vreau să călătoresc prin România, căci am văzut doar Delta Dunării” – Sebastien Pascal, triatlonist, învingător H3RO Mamaia 2023.

Italianca Alessia Orla, a doua oară campioană la H3RO Mamaia 

Titlul în cursa feminină de sprint a fost câștigat de colega lui Sebastien de la Dinamo, italianca Alessia Orla. Aceasta a cucerit titlul național pentru al doilea an consecutiv și recunoaște că adoră să revină în țara noastră, pentru că oamenii sunt foarte calzi.

„Îmi plac mult oamenii. Românii sunt foarte calzi, zâmbesc mereu și mereu sunt buni cu mine, chiar dacă sunt din Italia. Chiar apreciez asta” – Alessia Orla, campioană sprint H3RO Mamaia 2023.

Pentru Alessia, vântul care a însoțit concurenții pe traseu a fost perfectă.

„A fost foarte bine, m-am bucurat de cursă. În primul rând m-am bucurat că nu am avut nevoie de costum de neopren la înot, pentru că apa din lac era foarte bună. La fel ca anul trecut, a fost distractiv și provocator. La alergare a fost mult vânt, dar a fost distractiv, ca de obicei” – Alessia Orla, campioană sprint H3RO Mamaia 2023. 

Felix Duchampt, foarte aproape de o nouă calificare la Jocurile Olimpice  

După ce în 2021 România a avut în premieră un triatlonist calificat la Jocurile Olimpice, pe sportivul de origine franceză Felix Duchampt, acum tot el este foarte aproape de o nouă calificare la cea mai importantă competiție sportivă din lume!

„Acum Felix e pe lista de calificare directă. Stăm foarte bine, ne mai trebuie 2-3 curse de Top 5 și ne pregătim să ne apucăm să învățăm franceză” – Vlad Stoica, președinte Federația Română de Triatlon.

Dar Felix nu e singurul care a adus bucurie specialiștilor din triatlonul românesc. Cu prilejul concursului de la Mamaia s-a lansat și proiectul pentru echipa de ștafetă mixtă, cu care România speră să se califice în premieră la Jocurile Olimpice din 2028, de la Los Angeles.

„A fost un an cu foarte multe satisfacții, dar a fost deosebit de greu, pentru că am schimbat mai multe lucruri în strategia noastră. Am încercat să ne concentrăm foarte mult pe juniori și, cel mai important, am lansat acest proiect pentru ștafetă, calificarea echipei României la ștafeta mixtă la Jocurile Olimpice de la Los Angeles. Care deși par departe, sunt totuși foarte aproape” – Vlad Stoica, președinte Federația Română de Triatlon.

Pentru șeful triatlonului românesc, H3RO Mamaia este „copilul de suflet”, pentru că acum 15 ani s-a numărat printre aceia care au organizat ediția inaugurală. De atunci, an de an, e implicat în organizarea acestei competiții devenite etalon pentru întreg sportul românesc.

„Nu prea îmi vine să cred că am ajuns la 15 ani. Mai ales că nu aș fi putut să mă gândesc atât de departe când am început. Dar uite că am ajuns 15 ani mai târziu la ediția cu numărul 15. Eram doar 2-3 oameni în organizare care ne ajutau și a fost foarte dificil, dar și foarte frumos. D-aia am și continuat. Acum sunt 105 persoane care organizează această competiție și 800 de participanți” – Vlad Stoica, președinte Federația Română de Triatlon.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *