Aproape 3.000 de profesori s-au înscris în prima platformă civică digitală, dedicată lor

491 0

 Unu din cinci cadre didactice este în mică măsură sau deloc informat despre noua Lege a Învățământului Preuniversitar, potrivit World Vision România

 

 

București, 21 septembrie. Noul an școlar a început cu o nouă Lege a Învățământului Preuniversitar, despre care 19% dintre cadrele didactice spun că sunt în mică măsură sau deloc informate. Alți 28% dintre profesori spun că sunt relativ informați, iar 53% se consideră în mare măsură sau în foarte mare măsură informați. Acestea sunt doar câteva dintre datele colectate prin consultarea a peste 800 de profesori (doar în cazul ultimului sondaj al fundației World Vision România) folosind prima platformă civică digitală adresată cadrelor didactice, creată prin proiectul ,,Inspectoratul” Școlar Civic, care este desfășurat de către aceeași fundație.

 

Din același sondaj realizat de organizație, rezultă că 50% dintre profesorii respondenți consideră că au prea mulți elevi în clasa lor pentru a face o educație de calitate individualizată, adică pe măsura nevoilor fiecărui elev. Situația este mult mai presantă în mediul urban, unde 56% dintre profesorii care au răspuns la chestionar se confruntă cu această problemă, față de 34%  care predau în mediul rural.  Scăderea numărului de elevi din mediul  rural  vine ca urmare a mai multor factori: scăderea natalității, migrație, scăderea numărului de școli și licee din rural și înscrierea copiilor acestor copii  în mediul urban sau peri-urban.

 

Nevoia de consultare a cadrelor didactice

 

De la începutul proiectului și până acum, aproape 3.000 de profesori și-au arătat deschiderea de a fi consultați, fiind înscriși în ,,Inspectoratul Școlar Civic. În ultimul an, peste jumătate dintre aceștia au participat la cele opt chestionare aplícate, iar alți 1.000 au acordat răspunsuri nefiind înregistrați în proiect. Temele sondajelor au fost legate de noile legi ale educației, proiecte europene în școli, abandon școlar, violența în școli, greva profesorilor și începutul de an școlar. Rezultatele consultărilor au fundamentat campanii de advocacy ale World Vision România în spațiul public, precum și rapoarte de consultare publicate sau în curs de publicare pe website.

 

În același timp, în cadrul proiectului, au fost organízate nouă webinare, la care au participat aproape 2.000 de profesori. Tematicile abordate au fost: participarea la proiecte europene, prevenirea abandonului școlar, precum și a bullying-ului și a violenței în școli.

 

Proiectul ,,Inspectoratul Școlar Civic s-a realizat în urma unui chestionar care arată că 96% dintre profesori își doresc să fie consultați atunci când vine vorba despre decizii care privesc educația (75% în mare măsură și 21% în măsură medie).

Cadrele didactice care își doresc să se înscrie în proiect o pot face aici: https://www.iscivic.ro/

 

..Vedem în fiecare zi pe teren profesori dornici să fie consultați. Prin proiectul ,,Inspectoratul” Școlar Civic îi ajutăm să-și exprime opinia, să-și expună problemele, iar mai departe putem duce aceste informații către Ministerul Educației. Este nevoie să fie informați și, mai ales, ascultați. Cadrele didactice sunt cele care stau în linia întâi în educația copiilor noștri, ei țin în mână viitorul țării. Este vital să-i ascultăm. Avem încredere că, printr-un astfel de proiect, putem face vocea profesorilor auzită și ascultată, similar cu modul în care facem cunoscută vocea copiilor din mediul rural prin Consiliul Consultativ al Copiilor fondat de World Vision România., a declarat  Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

 

Ce își doresc profesorii de la guvernanți

 

Într-un chestionar aplicat la începutul proiectului, 19% dintre respondenți ar solicita factorilor de decizie să cunoască mai bine realitățile din teren, să experimenteze direct contextele dificile cu care școlile se confruntă. Din mesajele transmise de cadrele didactice factorilor de decizie, rezultă nevoia de transparență, înțelegere, colaborare, mentorat și empatie din partea decidenților, mai ales a celor de la nivel județean (33% dintre respondenți). În plus, 82% dintre profesori își doreau să fie implicați direct în ameliorarea problemelor din școli.

 

Dacă ar avea ocazia să transmită un mesaj către factorii de decizie la nivel național sau județean, 27% din cadrele didactice înscrise în proiect ar solicita în primul rând „mai puține schimbări”. Așa cum detaliază respondenții, atunci când aceste schimbări sunt totuși necesare, ar trebui să aibă în vedere o consultare largă a profesorilor, să fie anunțate și explicate din timp, să aibă la bază studii de impact și o analiza a consecințelor administrative ale acestora, pentru a evita blocaje în activitatea școlilor.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *