Da, există mulți cetățeni români cu mai multe cetățenii pe acest pământ. Am printre cunoscuții mei copii care s-au născut americani din părinți europeni și au venit pentru prima dată în țară la noi să primească și cetățenia română. S-a întâmplat la Râmnicu Vâlcea și presupun că se întâmplă în alte sute, probabil mii, de localități din România.
Ne-am obișnuit să vorbim despre românii care au plecat spre cele patru zări, în căutarea unei vieți mai bune, ca și cum numai acest fenomen ar conta. Cu siguranță, ne doare mai mult plecarea unora dintre noi, dar ar trebui, în egală măsură, să ne bucurăm și de venirea altora, care nu sunt deloc puțini. Apoi, plecarea celor dintâi nu este și o renunțare la cetățenia română care, iată, în împrejurări dramatice, poate proteja și poate oferi o nouă șansă celor care nu mai au cum să-și continue viața pe câmpuri de război.
Cineva mi-a cerut la postarea anterioară să specific naționalitatea celor extrași din fâșia Gaza și aduși în țară în urmă cu câteva ore. Nu cred că au contat alte cetățenii în decizia României de a-și aduce românii acasă. Acum sunt palestinieni, dar mai înainte au fost evrei, libanezi, iordanieni, sirieni și așa mai departe. România se comportă ca un stat multicultural, în care discriminare nu-și găsește loc. Nici pozitivă și nici negativă.
Așadar, ca să răspund dorinței cititorului care mi-a cerut să precizez pe cine aduce România acasă, trebuie să spun că îi aduce pe copiii ei, indiferent de cultura în care s-au născut, de religie, de sex sau de orientare politică.
Mă bucur că procedăm așa pentru că istoria noastră este traversată de un multiculturalism cu care ar trebui să ne mândrim. Din nefericire, o parte a diversității noastre culturale s-a construit ca urmare a fugii din calea războaielor și a amenințării cu exterminarea, destul de frecvente în regiunea în care trăim. De jur-împrejurul României, dar niciodată la noi. România, așa cum încheiam postarea de data trecută, este un spațiu de siguranță și de dialog pentru toți cei care s-au născut aici sau au obținut în mod oficial statutul de cetățean român.