Teatru, realitate și emoție fără egal

444 0
Sidy Thal este numele unui spectacol de teatru la care am fost prezent în urmă cu câteva zile. S-a jucat la București, în idiș, cu traducere la cască, după cum puteți vedea în imaginile atașate. Mai mult, a început la sinagogă și a continuat pe stradă până la Teatrul evreiesc, unde a avut loc actul final.
Pentru mine, a fost un spectacol extrem de inovativ, dar nu sunt un cunoscător în ale teatrului. Am fost invitat alături de colegii mei deputați și mă bucur că am profitat de această oportunitate.
Nu știam nimic despre Sidy Thal, despre trupa ei de teatru și despre atentatul care s-a produs în 1938 la reprezentația în care evolua la teatrul din Timișoara. Acesta este subiectul spectacolului la care am participat: atentatul pe care legionarii l-au pus la cale și l-au executat într-o sală plină cu spectatori evrei din Banat. Spectatori ei înșiși printre cei din balcon, membri mișcării legionare au aruncat în sala plină cu spectatori două grenade care au ucis patru persoane și au rănit alte șaptezeci. S-a întâmplat în 26 noiembrie 1938, la Timișoara, cum spuneam. Pe scenă evolua trupa Sidy Thal, numită așa cu numele actriței născute în 1912 la Cernăuți, prezentă de mai multă vreme în București, foarte populară printre spectatorii români și evrei din România. M-am interesat și eu la cunoscători și am aflat că destinul actriței Sidy Thal a fost unul destul de aventuros și de misterios până la capătul vieții ei, în 1983, tot la Cernăuți, în Ucraina din URSS, bineînțeles.
Revenind la subiectul piesei de teatru la care am asistat, el este unul real, prelucrat artistic cu contribuția Teatrului german de stat din Timnișoara, în colaborare cu Teatrul de stat evreiesc din București.
Grozăvia petrecută atunci face parte din lungul șir al nenoricirilor care au condus la cumplitul război mondial și la măcelul care a urmat. Evidența legăturii dintre episodul povestit și evenimentele petrecute recent în comunitățile din sudul statului Israel emoționează și zguduie pe oricare dintre spectatori. Sidy Thal este un spectacol de urmărit în turneul în care a pornit prin România. Este o ofertă artistică atractivă, un episod de istorie românească și, deopotrivă, o oglindă pentru vremurile pe care le trăim pe acest pământ.
Mulțumesc, Silviu Vexler, pentru prilejul de a fi fost printre spectatori, la reprezentația din București!

Articole asemănătoare

Ziua comunei Malaia.

Postat de - 9 septembrie, 2022 0
FacebookTwitter Comuna Malaia are una dintre cele mai mari suprafețe dintre localitățile vâlcene. Aproape 400 de kilometri pătrați! Cu toate…

Politica momentului.

Postat de - 13 septembrie, 2022 0
FacebookTwitter Temele principale ale politicii social-democrate în perioada care urmează sunt bugetul național și pachetul social pentru anul viitor. Efortul…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *