Misiunile pompierilor vâlceni în perioada 30.11. – 4.12.2023

383 0

BULETIN INFORMATIV

 În perioada 30 noiembrie, ora 08:00 – 4 decembrie, ora 08:00, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „General Magheru” al judeţului Vâlcea au desfășurat 57 de misiuni, dintre care 42 pentru acordarea măsurilor de prim ajutor și transportarea la unitățile sanitare a persoanelor cu afecțiuni medicale, 2 intervenții pentru localizarea și lichidarea incendiilor, 4 acțiuni pentru  protecția comunității și 9 alte situații de urgență.

Membrii echipajelor SMURD au fost solicitaţi să intervină la 42 de situaţii de urgenţă, dintre care: 18 traumatisme, 4 accidente rutiere și 20 de diverse afecțiuni medicale.

La nivel județean, 44 de persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD.

 

În această perioadă, echipajele de pompieri au acționat pentru localizarea și lichidarea celor 2 incendii, după cum urmează:

– în localitatea Costești, au stins flăcările care cuprinseseră bungalow-urile dintr-o zonă de agrement;

– în localitatea Bujoreni, incendiul care se manifesta la un coș de fum a fost lichidat cu celeritate de pompierii militari.

Din fericire, incendiile nu s-au soldat cu pierderi de vieți omenești, înregistrându-se doar pagube materiale.

De asemenea, în perioada de referință, echipajele operative au efectuat 2 misiuni de recunoaștere în teren, în localitățile  Bălcești și Drăgășani, precum și 2 acțiuni de informare preventivă, în localitățile Bălcești și Lădești.

Salvatorii vâlceni au fost solicitați să intervină în alte 9 situații de urgență, pentru transportarea persoanelor supraponderale, îndepărtarea elementelor de construcție aflate în echilibru precar sau asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor în urma producerii accidentelor rutiere.

Totodată, în intervalul menționat, a fost emisă o atenționare pentru avertizarea populației cu privire la fenomene meteorologice periculoase (cod galben).

 

Este suficient un moment de neatenție pentru ca un incendiu să cuprindă întreaga locuință! Nu întotdeauna intervenția rapidă a pompierilor conduce și la salvarea bunurilor sau a vieții. Fie evenimentele sunt observate prea târziu, fie oamenii sunt surprinși în somn sau incendiul se dezvoltă mult prea rapid pentru a mai putea face ceva. Important este să nu ajungeți în aceste situații, iar sfatul nostru este să respectați câteva măsuri simple de prevenire a incendiilor.

Pentru a evita astfel de situații, asigurați-vă că o persoană autorizată verifică, repară și curăță coşurile de fum, cel puţin o dată pe an.

O altă măsură foarte importantă constă în stingerea întotdeauna a focului din sobă înainte de culcare, fiind astfel înlăturat pericolul intoxicării cu monoxid de carbon.

De asemenea, este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile!

Apelarea la specialişti, atunci când sesizați probleme la instalaţiile electrice sau la mijloacele de încălzire, este, de asemenea, o măsură de prevenţie foarte importantă.

Orice improvizaţie minoră poate conduce la incidente cu repercusiuni.

Fiți responsabili și instalați un detector de incendiu în locuința dumneavoastră. Acesta va declanșa alarma încă din stadiu incipient al unui incendiu, ceea ce poate fi un factor important pentru salvarea locuinței și a vieții.

Țineți cont de sfaturile noastre și nu faceți compromisuri cu siguranța dumneavoastră și a familiei! Nu lăsați copiii niciodată nesupravegheați, iar celor mai vârstă, părinți și bunici, explicați-le cât de important este să verifice coșul de fum și să nu adoarmă cu focul aprins în sobă.

 

În continuare, salvatorii vâlceni rămân mobilizați 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor persoanelor aflate în dificultate.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și a aplicației de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.

 

Căpitan Albinaru Sorin – purtător de cuvânt al ISU Vâlcea

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *