‼️Liberalii vâlceni își cinstesc înaintașii‼️

328 0

 

✅A devenit o tradiție organizarea de către liberalii vâlceni a unor manifestări omagiale fostului prim-ministru și președinte liberal, I.G. Duca, în ziua de 29 decembrie la Urșani-Horezu (ziua în care, în 1933, a fost asasinat de către legionari).
↗️ Ion Gheorghe Duca (n. 20 decembrie 1879, Bucureşti – d. 29 decembrie 1933, Sinaia), jurist, om politic, ucenic al „şcolii politice” a lui Ion I.C. Brătianu, este unul dintre cei mai importanţi oameni ai curentului politic liberal, eminent om de stat, intelectual de mare cultură şi talent, calităţi manifestate atât pe planul cugetării politice, cât şi pe cel al artei oratorice şi creaţiei literare.
↗️ În politică a debutat în 1907, ca membru al Partidului Naţional Liberal, fiind deputat la vârsta de 28 ani, ministru la 35, preşedinte al #PNL la 51 şi Prim-Ministru la 54 de ani.

↗️ Teoretician al liberalismului, I. G. Duca afirma că „liberalismul reprezintă singura idee de progres, care nu înseamnă salturi şi nici violenţe, ci o mişcare organizată în cadrul proprietăţii individuale, realizată prin ordine, democraţie, naţionalism şi armonie socială”. Ordinea, ca opusă anarhiei, este, în opinia sa, premisa esenţială a stabilităţii statale.

↗️ Ca preşedinte al liberalilor aflaţi în opoziţie, Ion Gheorghe Duca a înţeles nevoia de a reforma partidul, promovând tinerii şi aducând mai multă rigoare şi disciplină în Partidul Naţional Liberal.

↗️ Asasinarea lui în urmă cu 90 de ani, rămâne un avertisment peste timp în privința pericolelor extremismului, îndemnându-ne să afirmăm constant un stat democratic, care să excludă violența politică.
✅Filiala PNL VÂLCEA vă invită să participați, vineri 29 decembrie 2023, la omagierea personalității lui I.GH. DUCA, organizată în Urșani-Horezu.

Îi așteptăm cu drag pe toți aceia care împărtășesc idealurile național liberale ale celui omagiat.

Filiala PNL Vâlcea

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *