Lansarea volumului „Theodor Aman. Cronicar al timpului său. Povești din pandemie”

481 0

Invitație – lansarea volumului „Theodor Aman. Cronicar al timpului său. Povești din pandemie”

 

Muzeul Municipiului București vă invită să participați la evenimentul prilejuit de lansarea volumului „Theodor Aman. Cronicar al timpului său. Povești din pandemie”, autor Greta Șuteu, vineri, 12 aprilie 2024, ora 18.30, la Grand Hotel Continental (Calea Victoriei 56) – Sala Tonitza.

Volumul va fi prezentat de dr. Adrian Majuru, director al Muzeului Municipiului București, Greta Șuteu, istoric de artă și muzeograf la Muzeul Theodor Aman – MMB, alături de invitații speciali conf. univ. dr. Carmen Croitoru, director general Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală și prof. univ. dr. Delia Mucică, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică București. Volumul a apărut la Editura Muzeului Municipiului București.

Intrarea este liberă. Rezervarea este obligatorie și se face printr-un email la adresa relatii.publice@muzeulbucurestiului.ro, de luni până vineri, în intervalul orar 8.00-16.00, până pe data de 11 aprilie 2024, ora 16.00.

Originea acestei cărți pline de povești despre experiențe și evenimente reale, dincolo de geniul și abilitatea autorului lor, doamna Greta Şuteu, muzeograf și istoric de artă în cadrul Muzeului Municipiului București, poate fi atribuită și unei situații imprevizibile: pandemia din prima parte a anului 2020. Specialiștii MMB, lucrând în cea mai mare parte de acasă, au redactat numeroase articole pentru public. Printre acestea se numără colecția de povești a Gretei Şuteu. Prin urmare, acest volum rămâne o amintire vie atât datorită circumstanțelor în care a fost conceput și scris, cât și datorită povestirilor împletite cu mare talent de autoare.

„Poveștile care ne-au legat în acea perioadă, au avut darul de a ne atenua tuturor celor implicați grijile și tristețile și de a ne face mai suportabilă așteptarea reintrării în normalitate. Fiecare text are ca personaj principal un tablou din muzeu, pictat de Theodor Aman, și încearcă să-l decodifice, să pătrundă dincolo de primul văl al imaginii în labirintul vieților personajelor sau al conceptelor creatorului” – Greta Șuteu.

Cartea este împărțită în patru secțiuni tematice. Prima parte, intitulată „Oameni de poveste”, cuprinde povești despre familia Aman (inclusiv despre Theodor Aman, despre originea numelui Aman, despre tatăl artistului, Dimitrie Aman, despre Zoe Aman, dar și despre soția pictorului, Ana Aman), dar și povești legate de personaje din secolul al XIX-lea care au fost portretizate de Theodor Aman. A doua parte a volumului, intitulată „Locul ca poveste”, face referire la locurile reprezentate în lucrările lui Theodor Aman, precum atelierul artistului, grădina Casei Aman, Spa, Paris și Constanța.

A treia secțiune tematică se numește „Tradiții de poveste” și include povestiri legate de tradițiile reprezentate de artist în lucrările sale, precum tradițiile pascale din România. Volumul se încheie cu secțiunea denumită „Lucruri de poveste”, care include povești despre lucrările „Cireșe”, „Liliacul”, „Vas cu trandafiri” și „Buchet de liliac”.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *