Matei Agachi, expoziție de pictură „Umblând în lumină” 11 aprilie 2024, ora 14:00

142 0

Comunicat de presă

Matei Agachi s-a născut în Cluj-Napoca și a studiat artele de la început în acest oraș. A aprofundat studiile în pictură pe perioada facultății și a masteratului, iar ulterior a absolvit doctoratul teoretic și practic în pictură în 2015 cu tema „Lumina și întunericul – repere esențiale în creația artistică” în cadrul Universitatii de Artă din Cluj. În prezent Matei Agachi este Lector Universitar Doctor în cadrul Universitații de Artă și Design din Cluj-Napoca, predând pictura și desenul în departamentul de Conservare Restaurare din această universitate. Cercetarea referitoare la lumină a fost continuată cu două expoziții personale care aprofundau acest subiect și anume „Lumina de dincolo”, care a avut loc la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca în 2019 și „Searching Eldorado”, care a avut loc la Centrul de Cultură Urbană Casino, Cluj-Napoca în 2023.

Matei Agachi a realizat șapte expoziții personale în țară și a expus în multiple expoziții de grup atât în țară (Cluj-Napoca, București, Baia Mare, Alba Iulia), cât și în strainătate (Franța, Bulgaria, Italia, Polonia).

Preocupările tânărului pictor nu se rezumă doar la pictură ci se extind și înspre domeniul ilustrației de carte, el ilustrând două cărți, de proză și poezie care au fost publicate în 2010 și 2014 în România. De asemenea aria de cercetare a pictorului Matei Agachi se manifestă și în domeniul teoriei artei, filozofiei și spiritualității, acesta publicând diverse articole și cărți (ultima în curs de publicare), care cuprind aceste subiecte.

Subiectul luminii cu diferitele ei forme de manifestare, l-a preocupat pe Matei Agachi de mai bine de zece ani. „Lumina fizică este exemplul sursei care generează viața biologică pe această planetă. Lumina metafizică reprezintă sursa care generează viața spiritului. Prin lumina soarelui se poate întrezări în corespondență lumina necreată, care se manifestă de asemenea și prin virtuți.”

Articole asemănătoare

Vernisaje 1 Decembrie

Postat de - 28 noiembrie, 2023 0
FacebookTwitterFiliala Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea, cu Fotoclubul „Floarea de…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *