Uniunea Artiștilor Plastici din România face noi propuneri ale evenimentelor expoziționale care se vor debuta în săptămâna 15 – 21 aprilie 2024

371 0

Comunicat de Presă

Luni, 15 aprilie au loc trei evenimente:

La Galeriile de Artă ”Ion Andreescu” din Buzău (Bd. Nicolae Bălcescu, nr.39), în perioada 15-28 aprilie, va avea loc o expoziție cu lucrări originale semnate de  Ion Andreescu și aflate în patrimoniul cultural național. Evenimentul este realizat cu sprijinul Muzeului Național de Artă al României, sub genericul ”150 de ani de impresionism. Ion Andreescu, marele pictor al Buzăului”.

Facultatea de Arte din cadrul Universității Dunărea de Jos, Galați, organizează de la ora 18, la Galeria de Artă Nicolae Mantu din Galați (str. Domnească, nr. 22), vernisajul expoziției Studio 2024. Coordonat de conf. univ. dr. Liviu Nedelcu, conf. univ. dr. Liviu Adrian Sandu, conf. univ. dr. Tudor Ioan și lect. univ. dr. Tudor Șerban, evenimentul prezintă ultimele căutări și experimente artistice ale studenților Facultății de Arte – Master anul I și al II-lea. Sunt prezentate în expoziție producții artistice rezultate în urma colaborării masteranzilor Facultății de Arte și ai Centrului de Excelență în Prelucrarea Polimerilor din cadrul Facultății de Inginerie, coordonați de prof. univ. dr. Cătălin Fetecău, conf. univ. dr. Liviu Nedelcu și lect. univ. dr. Tudor Șerban. Proiectul artistic prezentat pe simeze propune abordări multidisciplinare ale conceptului de experiment, văzut ca un instrument de cercetare academică, artistică și socială. Pe simezele Galeriei de artă Nicolae Mantu vor fi prezenți cu ultimele lor creații: Maricel Blaga, Xenia Botea, Cosmin George Caraman, Eleonora Dumitrof, Cornelia Dumitru, Iulia Diana Grecu, Erika Guadagnin, Gabriel-Iulian Istrate, Aida Leonte, Crenguța Corina Macarie, Bianca-Florentina Mitrache, Gabriel Moldoveanu, Cornelia-Luminița Nicolau, Ștefan Popescu, Ionica Purcărea, Claudia-Andra Riza, Angelin Stanciu, Horia Suceveanu, Daniela Șilețchi, Andreea Gabriela Tudor, Adrian Vasile.

La ora 18, la Galeria Arta 1 din Craiova (str. Unirii, nr.18), va fi vernisată expoziția ”Incantații” a Mirunei Căminescu. Curator – Claudia Mandi. Cuvânt de deschidere: Emilian Popescu. Despre concepția exzpoziției, artista a declarat: ”INCANTAȚII, pentru că fiecare lucrare a fost gândită ca o materializare a unei părți dintr-o formulă magică, am sugerat personaje din basme, pe AGERU-OCHILOR – cel care personifică puterea magică a ochilor, a privirii și pe AJUTOARELE NĂZDRĂVANE – toate ființe zoomorfe cu puteri supranaturale, care îl ajută pe Făt-Frumos să treacă pe tărâmul celălalt, să obțină o comoară, sau mâna fetei de împărat. M-am lăsat influențată și de semnificația AMURGULUI, parte a zilei puternic marcată mitologic și ritualic, cu sinonimul asfințit care are coloratură creștină: a + sfânt = în direcția unde merg sufletele sfinților (morților). Amurgul zilei simbolizează sfârșitul, dar și începutul unui nou ciclu.”  Măsurarea în acest fel a timpului, socotind o zi ca intervalul dintre două seri consecutive are ca fundament textul biblic: „Și a fost seară și a fost dimineață…”.

 

Alte două evenimente plastice se deschid marți, 16 aprilie:

Vernisajul expoziției ”Ex libris” a artistului vizual Nora Novak va avea loc la ora 18, la Galeria Brăteanu din Timişoara (Str. Lucian Blaga, nr. 8). Despre lucrările Norei Novak, Robert Șerban remarca: „Trecută prin excelenta şcoală de desen a lui Iulius Podlipny, graficiana îşi însuşeşte în facultate tehnicile de lucru ale gravurii şi, mai apoi, în anii de după absolvirea ei, le aprofundează. Fuge din zona subiectelor ideologice (peisaje industriale citadine, eroice, etc.), care erau la modă, şi expune, în 1982, un ciclu de – Bestiuțe – de inspirație düreriană, unde imaginația îi e servită de buna stăpânire a mijloacelor artistice. Interesul pentru zona fantasticului, pentru o faună ce erodează din tiparele obişnuitului şi intră în teritoriile unui regn mitico-simbolic, este cel care alimentează constant lucrările Norei Novak.” În deschidere vor vorbi scriitorii Marcel Tolcea şi Robert Șerban, iar expoziția poate fi vizitată până în data de 29 aprilie.

 

La ora 17, va fi vernisată la Palatul Braunstein din Iași (str. Cuza Vodă, nr.2) expoziția de grafică și gravură ”Artes Mechanicae” a artistului Răzvan Dragoș. Curator este Zuzu Caratănase, iar coordonatoare proiectului este Aurica Ichim.

 

 

Tot două evenimente au loc și joi, 18 aprilie:

 

Pictorul Valeriu Șușnea și ceramistul Ovidiu Ionescu expun sub genericul „Cromoforme”, la Galeriile Alfa din Bacău (Calea Mărășești, nr.12). Vernisajul va avea loc la ora 17.

 

Cu ocazia Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor, în colaborare cu Institutul Național al Patrimoniului, în cadrul Zilelor Sculpturii București 2024, la Combinatul Fondului Plastic (str. Băiculești, nr.29), va avea loc masa rotundă intitulată ”Nevoia digitizării 3D a monumentelor și siturilor”. O dezbatere ce are ca scop aducerea în    prim-plan a importanței protejării și conservării patrimoniului cultural național prin digitizare. Experți ai patrimoniul cultural, istorici, lectori universitari și privați se reunesc sub umbrela recomandării obligatorii a Uniunii Europene, subliniind necesitatea și beneficiile digitizării 3D a monumentelor și siturilor.

 

Parteneri media ai Uniunii Artiștilor Plastici din România: Radio România Cultural, Radio România Internațional, Agerpres, Amos News, CooltNeamț, Zile și Nopți, Revista Arta, Modernism.ro, Top Business, Piața de Artă.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *