130 DE ANI DE LA NAȘTEREA SCRIITORULUI VÂLCEAN GIB I. MIHĂESCU (23 APRILIE 1894)

482 0
Gib Mihăescu (1894-1935), prozatorul, romancierul şi dramaturgul vâlcean interbelic – născut la Drăgăşani, la 23 aprilie 1894 -, a absolvit Facultatea de Drept din Bucureşti deşi simţea o puternică atracţie pentru literatură. În timpul studiilor, a frecventat şi unele cursuri la Facultatea de Litere. A fost decorat pentru acte de bravură în timpul primei conflagraţii mondiale.
În 1919, este chemat de Busuioceanu la redacţia revistei „Luceafărul”. Aici îi va cunoaşte pe scriitorii Tudor Vianu, Vasile Voiculescu, Arthur Enăşescu, Lucian Blaga şi alţii, care îl vor încuraja într-ale scrisului, şi tot aici va citi prima versiune a nuvelei Vedenia.
Bogată activitate redacţională şi publicistică în reviste ale epocii din diverse zone ale ţării. După 1924, scrie o bună parte dintre marile nuvele ale sale (La „Grandiflora”, Vedenia – refăcută şi publicată în „Gândirea”  etc.) şi termină piesa de teatru Pavilionul cu umbre; începe romanul Braţul Andromedei, scrie comedia Confraţii, drama Sfârşitul (ambele fiind respinse de Teatrul Naţional din Bucureşti) etc.
În această perioadă au loc faimoasele cercetări astronomice, prin luneta procurată, din turnul pe care şi-l construise special pe acoperişul casei; poartă o corespondenţă asiduă cu scriitorul Cezar Petrescu. Între 1926-1927, a fost profesor şi avocat al „comunei” Drăgăşani, cu rugămintea, din partea primăriei, „de a apăra interesele acesteia în orice proces”.
La 3 martie 1928, la Teatrul Naţional din Bucureşti i se pune în scenă, cu mare succes, piesa Pavilionul cu umbre. În 1934, Societatea Scriitorilor Români îi acordă un premiu pentru Rusoaica, roman care va cunoaşte patru ediţii.
La 19 octombrie 1935, se stinge din viaţă în plină ascensiune creatoare. A fost înmormântat la Drăgăşani (22 octombrie), fiind condus pe ultimul drum de Cezar Petrescu, Adrian Maniu, Al. Philippide, Cella Delavrancea, Dragoş Vrânceanu, N. Crevedia, Petru Comarnescu.
Cărţi publicate în timpul vieţii: La „Grandiflora”- nuvele (1928), Vedenia – nuvele (1929), Braţul Andromedei – roman (1930), Rusoaica – roman (1933), Femeia de ciocolată (1933), Zilele şi nopţile unui student întârziat (1934), Donna Alba (1935).

Articole asemănătoare

“DESEN”

Postat de - 15 martie, 2021 0
FacebookTwitterExpoziție U.A.P. Vâlcea Desenul, una dintre alte pasiuni din copilăria mea minunată… Am cochetat cu mare drag cu această nobila…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *