Buticul Phoenix, de ce nu?

1171 0

Povestea asta este despre cum să fii autentic.

Am cunoscut-o – tânără, entuziastă, implicată. Și am cumpărat de la ea o geantă, confecționată din hârtie reciclată.

Apoi, ea m-a cunoscut pe mine și a remarcat că sunt de vârsta mamei ei. Ne-am împrietenit și este una dintre sursele mele de energie și de veselie. Sper că și eu sunt o sursă de înțelepciune.

Are 26 ani, este căsătorită și are o fetiță, în vârstă de cinci ani.

Am cunoscut-o acum un an și jumătate, la…o ședință de partid. Dar nu despre politică vreau să povestesc, deși este exponentul tinerilor care vor să schimbe comunitățile în care trăiesc. Și are toate șansele să devină un politician onest și implicat, care pune binele comunității mai presus de interesul personal.

Conduce un restaurant, iar în timpul liber este o tânără antreprenoare.

Nu este un copil de bani gata. Și, poate, tocmai de aceea i se potrivește ceea ce face – cadouri handmade, izvorâte din suflet românesc.

Iată ce ne spune Betina Burada, căci despre ea este Buticul Phoenix:

„Cred că, dintotdeauna, am avut acest talent ascuns, ce doar aștepta momentul oportun să iasă la iveală.

Străbunicul meu împletea coșuri din nuiele și confecționa plase pentru prins pește, din ață. Putem spune că îndemânarea mea este genetică.

Primul meu produs handmade a fost o geantă din hârtie, pe care am făcut-o pentru că mi s-a părut că gențile tip plic sunt prea scumpe în magazin și aveam nevoie de una pentru o petrecere.

După petrecere, am primit o ofertă și am vândut-o. Așa au venit și următoarele comenzi, printre prieteni.

În cei doi ani, în care am stat acasă cu fetiță mea, Eveline, am început să fac decoruri de iarnă, de primăvară, din diverse obiecte pe care le aveam prin casă și care nu își mai găseau un loc. De aici, denumirea de Phoenix, de la renaștere.

Am început prin a face obiecte decorative noi, din lucruri vechi. Chiar și hârtia din care fac gențile este în mare parte refolosită și încerc să cumpăr, în special pentru decoruri, cât mai puține accesorii. Prefer să folosesc elemente naturale, lemn, pietre…

Motto-ul meu este „Nimic nu se pierde, totul se transformă”. Chiar dacă pe mulți îi duce cu gândul la chimie, eu stiu că asta înseamnă, în esență, Buticul Phoenix.

Nu m-am gândit că ar putea ieși o afacere din pasiunea mea, dar ușor, ușor prinde contur. Acum confecționez bijuterii cusute, pictate sau din argint, lumânări decorative, decoruri de sezon, coșuri cu produse naturale, în care pun, printre altele, miere și amestecuri de ceaiuri din plante, culese chiar de mine, genți din hârtie, diverse obiecte decorative și tablouri. Tablourile cu peisaje sunt opera mamei, iar eu fac tablourile abstracte sau cu combinații din forme geometrice.

Mi-ar plăcea ca oamenii să aprecieze mai mult obiectele unicat, cele lucrate manual și, în special, pe cele prietenoase cu natura.

Avem prea mult plastic și cheltuim prea mulți bani pe kitsch-uri, când cele mai frumoase cadouri le găsim în natură. Iar autoritățile ar trebui să arate mai mult interes și să aibă mai multa deschidere față de aceste mici ateliere, către aceste mici afaceri, care au nevoie de vizibilitate. Ar fi un beneficiu pentru ambele parti, în special în zonele turistice, unde, din păcate, la cele mai multe tarabe cu produse handmade, găsim obiecte fabricate în China, iar meșteșugarii veritabili nu au loc”.

Mai multe despre Buticul Phoenix aici

Mihaela Iliescu

 

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *