Uniunea Artiștilor Plastici din România face noi recomandări ale evenimentelor vizuale care vor debuta în săptămâna 13 -19 mai 2024

427 0

Comunicat de Presă

 

Marți, 14 mai vă propunem trei manifestări:

La Muzeul de Istorie din Râmnicu Vâlcea (Calea lui Traian, 143), la ora 13, se va deschide „Mémoires” – solo show al artistului Samy Briss, expoziţie retrospectivă de pictură, sculptură şi desen. La vernisaj vor lua cuvântul: Aurel Claudiu Tulugea, manager al Muzeul Județean ”Aurelian Sacerdoțeanu” Vâlcea, Gheorghe Dican, vicepreședinte al UAP și Adina Renţea, iniţiatoarea şi curatorul expoziţiei. Personalitate remarcabilă a lumii artistice internaţionale, Samy Briss s-a născut la Iaşi, pe 18 mai 1930. „Mémoires”, itinerată acum la Râmnicu Vâlcea, după întâlnirile cu publicul de la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, Muzeul Unirii Iaşi, ARCUB Bucureşti, Bienala Albastră Braşov, Muzeul Carol I Brăila, este cel mai amplu demers dedicat artei lui Samy Briss în România, expoziția cuprinzând, de asemenea, repere din viaţa personală a artistului: fotografii, invitaţii, documente, scrisori, extrase din presă, precum și afişul expoziţiei interzise în România în 1959 şi câteva dintre lucrările de pictură din acel demers expozițional. „Există doi creatori în spatele fiecărei lucrări de artă: persoana care a făcut-o și persoana care o privește. Pictura este o invitație la descoperire și la surpriză, din care oricine poate vedea și lua orice are nevoie pentru a purta cu el în propria călătorie prin viață”, mărturisește Samy Briss despre crezul său artistic.

Tot la Râmnicu Vâlcea, dar în curtea interioară a Muzeului de Artă ”Casa Simian” (str. Carol I, nr.25) la ora 11,00 va avea loc vernisajul expoziției de pictură „Exercițiu de admirație”, a artiștilor Alexandra și Tudor Meiloiu. Alexandra Meiloiu a participat până în prezent la numeroase expoziții de pictură, grafică, artă decorativă, vitralii, tapiserie sau design vestimentar. Creațiile sale în diverse tehnici se regăsesc în colecții private din România, S.U.A., Franța, Belgia, Italia, Noua Zeelandă și Germania. Absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, secția Pictura (1972) și secția de Muzeologie (1982), Tudor Meiloiu este un nume de referință în plastica națională. Lucrările artistului fac parte din patrimoniul unor instituții de stat și colecții particulare din Europa, America, Australia. Curatorꓽ Gheorghe Dican. Coordonator proiectꓽ Alina Cristina Cristea.

La Galeriile de Artă ”ION ANDREESCU” din Buzău (Bd. Nicolae Bălceascu, nr.37), de la ora 17, MARIANA APOSTOL prezintă o colectie CAPSULA numita ”ATEMPORAL – NUIT MAGIQUE”. Expozitia MARIANEI APOSTOL are ca subtitlu un citat al vestitei COCO CHANEL: „Moda nu este ceva care exista doar în rochii, Moda este în cer, pe stradă, Moda este legată de idei, de viată, de tot ceea ce ne înconjoară”.

Miercuri, 15 mai, la ora 18, la Galeria Căminul Artei – Centrul Artelor Vizuale (str. Biserica Enei, nr.16) va fi vernisată Expoziția SMS – Elie Radu, nr.1. Expun 15  artiști vizuali, iar curatoare este Manuela Moscal. Prezintă Roxana Păsculescu. Lucrările pot fi admirate până pe 24 mai.

Două evenimente sunt programate pentru joi,16 mai:

La ora 11, la Muzeul Județean Buzău (Aleea Castanilor, nr.1), va avea loc vernisajul Solo expo “Spațiul Proletar” a artistului Vladimir Păun-Vrapciu. Curator este Alexandru Anghel.

Muzeul de Artă din Constanța (Bulevardul Tomis, nr. 82-84) găzduiește până pe 10 iunie expoziția de desen, cologravură si grafică digitală „Confesiuni” a artistei Loretta Lorincz Băluță. Vernisajul va avea loc la ora 16, iar curator este Eduard Andrei.

Tot două eveniment sunt și în agenda zilei de vineri, 17 mai:

Salonul Naţional de Artă Medievală ”IPOSTAZE MEDIEVALE”, Ediţia a XIV-a, se deschide la ora 17, la Casa Argintarului din Bistrița (str. Dornei, nr.5). Peste 50 de artişti prestigioşi, expun la Bistrița lucrări inspirate din iconografia creştină, realizate în tehnici consacrate în perioada medievală (bizantină, romanică şi gotică): frescă, mozaic, vitraliu, tapiserie, ceramică, sticlă, grafică, pictură, sculptură. Curator – Răducu Marin. Coordonator proiect – Daniela Voicilă Drăgulescu. Critic de artă -Marius Tița.

Galeria Casa Oamenilor de Știință a Academiei Române (Calea 13 septembrie, nr. 13) găzduiește expoziția ”Culorile memoriei”, o manifestare retrospectivă de pictură și gravură din creația lui Constantin Udroiu. Vernisajul este preogramat la ora 17. Curator este criticul și istoricul de artă Luiza Barcan. Constantin Udroiu, artist român stabilit din 1970 în Italia, s-a născut pe 9 februarie 1930 la București și a încetat din viață pe 26 martie 2014, la Roma. Constantin Udroiu a urmat Facultatea de Arte Plastice din București și a activat atât ca pictor bisericesc, cât și ca pictor de șevalet, grafician și gravor. A deschis peste 200 de expoziții personale în Italia, Franța, la Paris, Avignon, Bordeaux, Atena, Barcelona, Lisabona etc. Evenimentul va fi prezentat de: Petru Lucaci – președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România, prof. Mihai Zamfir, Luiza Barcan – curator, critic și istoric de artă; Bogdan Tătaru-Cazabanși Luisa Valmarin – soția artistului.

Sâmbătă, 18 mai sunt programate alte două vernisaje:

La ora 12, Galeria ARTA din Craiova (Calea Unirii, nr.16) va fi gazda Expoziției “RADIOGRAFII CROMATICE”. Expun 40  de artiști, iar curatori sunt: Gabriel Giodea și Sorin Ienulescu.

Artista Bianca Andreea Constantin vă propune expoziția „Straturi de memorie”, găzduită de Galeria Cuhnia, la Palatul Mogoșoaia. „Preocuparea mea a fost explorarea spațiului intern al picturii, ca loc plin de culoare unde converg viziuni din momente diferite, ce vin în urma depunerilor în memorie a ceea ce a fost văzut sau simțit cândva.” Vernisajul va avea loc la ora 14. Prezintă Roxana Păsculescu, critic și istoric de artă. Expoziția poate fi vizitată până pe 3 iunie 2024.

Parteneri media ai Uniunii Artiștilor Plastici din România: Radio România Cultural, Radio România Internațional, Agerpres, Amos News, CooltNeamț, Zile și Nopți, Revista Arta, Modernism.ro, Top Business, Piața de Artă, MSNews.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *