USR Vâlcea denunță incompetența Guvernului PSD-PNL în gestionarea crizei energetice: Politicile dezastruoase condamnă românii la prețuri exorbitante

171 0

Comunicat de Presă

Râmnicu Vâlcea, 19 iulie 2024 – Uniunea Salvați România (USR) Vâlcea critică Guvernul PSD-PNL pentru lipsa de măsuri eficiente și planificare în sectorul energetic, care a dus la creșteri semnificative ale prețurilor la energie, afectând grav cetățenii și economia locală.

Andrei Gheorghiu: Soluțiile guvernului, o batjocură la adresa cetățenilor

Andrei Gheorghiu, președinte USR Vâlcea, critică sfaturile ridicole ale Ministrului Energiei, Sebastian Burduja, care sugerează cetățenilor să nu mai spele rufele seara pentru a reduce consumul de energie. „Politicile energetice dezastruoase ale României au fost întotdeauna în interesul altora, nu al nostru. În fața acestei crize, Ministrul Energiei vine cu o soluție surprinzătoare. În loc să abordeze problemele la nivel de politici energetice, ne recomandă să nu ne mai folosim mașina de spălat seara. Ce variantă au vâlcenii în fața facturilor tot mai mari la energie? Aparent, doar să respecte programul de spălat rufe recomandat de guvern”.

Cristian Bordei: Măsurile propuse de USR, soluția reală pentru criza energetică

Senatorul USR Cristian Bordei, membru al Comisiei pentru Energie din Senat, subliniază că guvernul actual a descoperit tardiv că măsurile propuse de USR, dacă ar fi fost implementate, ar fi ajutat România să treacă mai ușor peste această criză energetică. „Am văzut că fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu, a descoperit că există miliarde de euro, bani europeni, pentru investiții în noi capacități de producere și stocare a energiei electrice. Ce a făcut Virgil Popescu pe vremea când era ministru? Fix zero. Mă bucur că PSD și PNL descoperă acum, în criză, că măsurile propuse de USR sunt cele care ar fi ajutat să trecem mult mai ușor peste această criză”, a declarat Bordei.

Prețuri record la energie și lipsa unei strategii coerente

România a ajuns în topul Europei în ceea ce privește prețul per MWh, înregistrând recent cele mai mari prețuri spot din Europa, 213 euro/MWh pe 16 iulie. În fața acestei situații, senatorul Cristian Bordei face un apel către Ministerul Energiei și ANRE pentru o investigație serioasă privind modul în care s-a ajuns la aceste prețuri și solicită introducerea urgentă a unui mecanism de protecție a pieței pentru a stopa tendințele speculative.

USR Vâlcea solicită guvernului să acceseze fondurile europene disponibile pentru investiții în noi capacități de producție și stocare a energiei și să modernizeze rețelele de distribuție. De asemenea, insistă asupra adoptării legii Responsabilității în Energie propusă de USR, care prevede să nu se închidă o capacitate până nu se deschide alta de putere similară. Vom continua să monitorizam situația și să lupte pentru interesele cetățenilor, asigurându-se că politicile energetice sunt îndreptate spre bunăstarea românilor și nu spre interese obscure.

 

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *