La mulți ani, Ionești, Roești, Sutești și Voicești!

451 0
Se apropie și Toamna merelor, la Ionești. O sărbătoare de care locuitorii se bucură de mai bine de cincizeci de ani. Comuna Ionești are în componență nouă sate: Dealu Mare, Delureni, Fișcălia, Fotești, Guguianca, Ionești, Marcea și Prodănești și este administrată, din 2008, de primarul Constantin Neagoe.
Fostul sat București (astăzi Marcea) apare într-un document din 8 ianuarie1398. Cei 626 de ani care s-au scurs de la scrierea documentului poziționează comuna Ionești printre primele atestate documentar din județul Vâlcea. Ionești și fostul sat Corbeni apar într-un document din 1 aprilie1494. Hidrocentrala de pe Olt, aflată pe teritoriul comunei, a fost inaugurată în 1979 și are o putere de 38 Mw. Comuna se întinde pe mai bine de doisprezece kilometri, de-a lungul drumului pe care romanii au înaintat spre cetatea dacilor, în urmă cu două mii de ani.
La mulți ani, Ionești, la cei 626 pe care i-ai împlinit deja!
Comuna Roești are în componență satele Băiașa, Băjenari, Bărbărigeni, Ciocâltei, Cueni, Frasina, Piscu Scoarței, Râpa Cărămizii, Roești și Saioci. Este situată pe platforma râului Olteț, în sudul județului Vâlcea. Îl are ca primar pe colegul meu social-democrat Gheorghe Drăghici, din 1996. Unul dintre cei mai longevivi primari din județul Vâlcea! Prima atestare documentară a localității Roești este într-un hrisov domnesc din 8 ianuarie 1581, din timpul lui Mihnea Voievod, zis Turcitul, (1577-1583 și 1585-1591), prin care Șerbu, un localnic din Roești, cumpără pământ și primește confirmarea oficială a domnitorului.
La mulți ani, Roești, la cei 443 pe care i-ai împlinit deja!
Tot în sudul județului Vâlcea se află și comuna Sutești. Un hrisov al voievodului Neagoe Basarab din 3 august 1514 este primul înscris care menționează această localitate. La cei 510 ani pe care i-a împlinit recent, comuna Sutești are în componență administrativă satele Boroșești, Măzili, Sutești și Verdea. Este un puternic centru agricol, pomicol, viticol și de creștere a animalelor. Primar al comunei este Ion Alin Dumbravă.
La mulți ani, Sutești, la cei 510 pe care i-ai împlinit! La Voicești, primar este colegul meu social-democrat Florin Vătafu. Administrează această localitate din anul 2008. Comuna are în componență satele Tighina, Voiceștii din Vale și Voicești. Atestarea sa documentară începe cu un înscris din 16 septembrie 1519. Luna aceasta, comuna Voicești împlinește 505 ani!
La mulți ani comunei Voicești și oamenilor care îi asigură dezvoltarea de acum!

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *