Evenimentele verii propuse de vâlceni

446 0
Este celebru deja Festivalul bluesului de la Brezoi. Lansat relativ recent, el s-a fixat în calendarul iubitorilor de muzică de foarte bună calitate din România.
Pe scena lui evoluează în fiecare vară artiști români și străini intrați de multă vreme pe lista preferințelor muzicale ale melomanilor de pretutindeni.
Există o modă a festivalurilor muzicale în România care a produs și multe evenimente de serie. Festivalul de la Brezoi nu se numără printre ele. Are personalitate prin genurile muzicale abordate și prin publicul pe care îl atrage în fiecare an.
La fel sunt și tradiționalele festivaluri de muzică populară de pe teritoriul vâlcean. Cel mai cunoscut este Cântecele Oltului, derulat la finalul lunii august pe scena Teatrului de vară din stațiunea Călimănești. Este, probabil, unul dintre cele mai vechi festivaluri de muzică din România. A început în anii șaizeci ai secolului trecut și își va deschide în curând ediția cu numărul 55. Este o sărbătoare a folclorului românesc de pe malurile râului Olt, de la izvoare și până la vărsarea râului în Dunărea cea mare. Mai vechi sau mai recente sunt și alte sărbători ale muzicii la Govora Băi și la Râmnicu Vâlcea.
În urmă cu câteva zile s-a încheiat Festivalul Buridava la Ocnele Mari. Nu este un festival vechi și nu este un festival muzical. Localnicii l-au numit așa, cu numele dat de istorici așezării de peste două mii de ani de pe dealul din apropiere. Buridava, cetatea burilor, a adăpostit începând cu secolul III î.Hr pe cei care exploatau sarea din zăcământul din apropiere, probabil. Festivalul Buridava are și o dimensiune istorică. Unul dintre momentele de atracție al acestei sărbători este spectacolul oferit de actorii care poartă veșminte dacice și romane și care oferă scene de luptă și parade impresionante spectatorilor. Acest festival s-a încheiat zilele trecute și a avut un foarte mare succes de public. Ca mai toate evenimentele locale și acesta s-a bucurat în fiecare seară de concerte de muzică populară și de o atmosferă de sărbătoare câmpenească, cum se întâmplă la români. Nu a fost să fiu de față, dar recunosc spiritul organizatoric și bunul-gust al primarului Remus Sasu în toate imaginile pe care le-am primit în cele trei zile de sărbătoare de la Ocnele Mari.
Vâlcenii propun în fiecare an multe clipe de sărbătoare și de divertisment celor care le vizitează orașele și comunele în care trăiesc. Este unul dintre gesturile de ospitalitate caracteristice acestor comunități cărora le place să petreacă clipele de bucurie și de desfătare artistică propuse de artiști.

Articole asemănătoare

Ziua comunei Malaia.

Postat de - 9 septembrie, 2022 0
FacebookTwitter Comuna Malaia are una dintre cele mai mari suprafețe dintre localitățile vâlcene. Aproape 400 de kilometri pătrați! Cu toate…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *