Autoritatea de Supraveghere Financiară demarează Caravana PAD 2024

254 0

 

Bucureşti, 3 octombrie 2024 – Caravana PAD, demers de informare și de conștientizare a importanței asigurării obligatorii a locuinței, derulat anual de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a debutat astăzi cu o întâlnire găzduită de Consiliul Județean Ilfov, în cadrul căreia au fost abordate rolul și utilitatea asigurării obligatorii a locuinței împotriva dezastrelor naturale (PAD) – cutremur, alunecare de teren și inundație, dar și necesitatea cunoașterii beneficiilor acestui tip de poliță.

La întâlnire au participat domnul Gabriel-Ioan Avrămescu, Prim-vicepreședinte ASF, domnul Sorin Mititelu, Vicepreședinte ASF și coordonator al sectorului asigurări-reasigurări, domnul Vincențiu Voicu, Vicepreședinte al Consiliului Județean Ilfov, doamna Olivia Ciobanu-Oprescu, Administratorul Public al Județului Ilfov, doamna Nicoleta Radu, Director General PAID, domnul Irinel Dinu, Director al Departamentului Daune PAID și domnul Adrian Marin, membru în boardul UNSAR. De asemenea, la eveniment au fost prezenți reprezentanți ai primăriilor de pe raza Județului Ilfov, ai asociațiilor de proprietari și ai altor autorități publice.

ASF, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) și Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) desfășoară în lunile octombrie și noiembrie 2024 cea de-a VIII-a ediție a Caravanei PAD.

„Marcăm astăzi începutul unei noi ediții a Caravanei PAD, un demers de informare și de educație pe care îl derulăm de șapte ani. Trebuie să spunem fără echivoc că un grad ridicat de cuprindere a asigurării obligatorii a locuințelor contribuie la stabilitatea economică a comunităților. Spun asta pentru că, atunci când cetățenii sunt protejați din punct de vedere financiar, efectele pecuniare ale calamităților sunt în bună măsură mai mici, iar comunitățile au posibilitatea astfel să se refacă mai rapid“, a declarat domnul Gabriel Avrămescu, Prim-vicepreședintele ASF.

Caravana PAD va parcurge în următoarele două luni trasee cu opriri în diferite reședințe de județ, printre care Iași, Oradea, Cluj-Napoca. Pe parcursul întâlnirilor organizate în marile orașe din țară, reprezentanții ASF, alături de specialiști ai PAID și UNSAR, vor interacționa direct cu participanții, prezentându-le mecanismul de funcționare a asigurării PAD, riscurile pe care aceasta le acoperă, care sunt excluderile, ce trebuie făcut în cazul unei daune etc.

„Este important să asigurăm atât stabilitatea financiară a sistemului de asigurări, cât și protecția cetățenilor atunci când aceștia se confruntă cu riscurile generate de schimbările climatice. Nu putem evita aceste evenimente nedorite, dar putem administra efectele riscului, prin acele instrumente care ne ajută să ieșim din aceste situații speciale, pentru a asigura protejarea la nivel individual, dar și la nivelul unor comunități întregi“, a declarat domnul Sorin Mititelu, Vicepreședintele ASF.

Pentru creșterea gradului de cuprindere a asigurărilor obligatorii de locuințe, vor fi demarate o serie de discuții în vederea încheierii de parteneriate cu furnizorii de utilități pentru intermedierea acestui tip de asigurări, concomitent cu simplificarea procedurilor de autorizare a agenților de vânzare a polițelor PAD.

Având în vedere faptul că, în prezent, aproximativ 2,3 milioane de locuințe (23,7% din total) sunt asigurate, în baza asigurării PAD, împotriva dezastrelor naturale, există o nevoie acută de informare cu privire la responsabilitățile care îi revin fiecărui proprietar de locuință, dar și cu privire la beneficiile pe care asigurarea obligatorie PAD le poate aduce acestora.

*********

Despre Autoritatea de Supraveghere Financiară

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi. Mai multe informaţii puteţi găsi pe www.asfromania.ro.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *