Populism și prețuri mai mari la gaze și combustibili

16 0

Camera Deputaților a aprobat o modificare a Codului fiscal, după ce Consiliul Economic și Social, Guvernul și Senatul au respins o inițiativă, prin care toate companiile de petrol, gaze și carburanți din România (producătorii, furnizorii, retailerii) vor plăti anul viitor un impozit suplimentar de 0,5% din cifra de afaceri, nu doar cele cu un rulaj de peste 50 de milioane de euro, cum era până acum.

Motivațiile acestor măsuri: ”jucătorii cu afaceri de peste 50 de milioane de euro (care erau obligați să achite până în prezent această taxă) își împart businessul în mai multe firme mai mici pentru a evita plata acestei taxe, ceea ce este legal, însă aduce prejudicii bugetului de stat”, dar mai ales invocarea în mod fals, că aceste măsuri sunt luate: ”pentru eliminarea riscurilor de dezechilibre la nivel național a sectorului de petrol și gaze naturale, ce ar putea aduce atingere inclusiv asupra măsurilor de siguranță energetică la nivelul României.”

Populismul acestei modificări legislative, regăsitundu-se în motrivațiile expuse, dar mai ales în demonstrarea ”falselor interese față de consumatori”.

Sigur, nenumăratele măsuri electorale, extrem de costisitoare, trebuie să fie acoperite de bani care să fie strânși la bugetul de stat.

Însă aceste măsuri, vor lovi, în fapt tocmai în consumatori. Este adevărat, consumatorii vor simți efectul acestor modificări legislative la mult timp după ce votanții acestei legi, fluturând beneficiile legii, vor fi realeși în viitorul Parlament al României.

Cea mai mare parte a companiilor de petrol, gaze și carburanți – furnizori, retaileri, distribuitori, transportatori – au cifră de afaceri foarte mare și marjă de profit foarte mică. În fapt supraimpozitul introdus de modificările din Camera Deputaților este mai mare  decât profitul pe care unii dintre aceștia îl obțin. În această situație unii furnizori / retaileri sunt în situația în care trebuie să achite la stat un impozit (sumă a tuturor tipurilor de impozite) mai mare decât câștigul lor. Adică ar da faliment. Alternativa este majorarea prețului la combustibili și gaze naturale. Iar cel mai probabil inițiativa populistă a deputațiilor va avea ca efect – prețuri mai mari la gaze, benzină și motorină.

Marja de adaus medie în anul 2024 a traderilor de gaze estimăm că a fost cuprinsă între 0,6% și 1,3%. Având în vedere că această lege urmează se se aplice de la 1 ianuarie 2025, când conform estimărilor prețul gazelor pe piața naturale engros se așteaptă să se situeze la un  nivel de 40 euro/MWh, rezultatele aplicării acestei legi ar determina următoarea situație: după achitarea impozitelor pe profit, a impozitelor pe cifra de afaceri, a impozitelor pe dividende, ar aduce un profit net între 0%  și 0,5%. În condițiile în care dobânda la depozite este de 5-8%, nici un trader nu ar accepta să mai lucreze în aceste condiții, fără o creștere a prețului. Efectul acestei măsuri, se vor face doar tranzactii pe termen scurt, cu efect asupra lichidității pieței, astfel va rezulta o concurență și mai mică și prețuri și mai mari în piață.

Cu stima,

Dumitru Chisalita

Presedinte AEI

Articole asemănătoare

Microsoft lansează Chromium Edge ca update la Windows 10 in ianuarie 2020.

Postat de - 10 ianuarie, 2020 0
FacebookTwitterMicrosoft lansează Chromium Edge ca update la Windows 10 în ianuarie 2020 La fel ca un mecanic conștiincios dintr-un sediu de dezmembrări auto, Microsoft și-a pus la muncă întregul departament de programatori și softisti pentru a identifica toate erorile și bug-urile platformei sale de browsing, pentru că în noul an să vină pe piață cu o nouă varianta, mai fiabilă și mai sigură pentru utilizatori. Această va fi oferită că o parte de update…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *