Este OFICIAL: Dosarul 10 august a fost clasat de DIICOT!

1103 0

Astăzi, se adeveresc informațiile potrivit cărora DIICOT a clasat acuzațiile împotriva coordonatorilor intervenției, din 10 august 2018, din Piața Victoriei.

Au rămas de anchetat doar acuzațiile împotriva unor jandarmi de rând, șefii lor au scăpat.

Suntem în fața unui subiect numai bun de ecranizat într-o telenovelă.

Pe 10 august 2018, seara, în Piața Victoriei, un procuror militar s-a autosesizat și a început imediat cercetările împotriva coordonatorilor jandarmilor.

De ce? Pentru că asta ținea de competența lui.

După câteva zeci de ore, timp în care a încercat să obțină cât mai multe probe, au înțeles cei din conducerea MAI, dar și a țării, că, da, există posibilitatea să răspundă în fața justiției, pentru tot ce au făcut.

Așa că au inventat subiectul acțiunilor “împotriva ordinii constituționale”, cu acuzația că cei din Piața Victoriei, erau, de fapt, organizați și voiau să dea o lovitură de stat.

Competența revine DIICOT, în astfel de situații, nu procurorului militar, care se autosesizase.

Așa că, dosarul i-a fost luat, a fost mutat la DIICOT, unde a fost “curățat” de tot ce putea fi periculos pentru conducerea Jandarmeriei Române și Jandarmeriei Capitalei.

Ce se întâmplă acum?

Dosarul se întoarce la Parchetul Militar, iar vina va fi aruncată pe câțiva jandarmi.

Procurorii au preluat discursul oficial al Guvernului și Ministerului Afacerilor Interne, din 2018: dacă a fost vreo problemă, probabil că a fost vina câtorva jandarmi de rând care, stresați după o zi de stat în soare și în gălăgia din Piața Victoriei, au scăpat un baston în plus pe ici, pe colo.

Luați-i și judecați-i pe ei.

Comunicatul Parchetului

Prin ordonanța din data de 26.06.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism au dispus următoarele:

  1. Clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii, în forma tentativei, a infracțiunii de acțiuni împotriva ordinii constituționale;
  2. Declinarea competenței de efectuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu constând în aceea că ”în data de 10.08.2018, începând cu ora 1800, cu ocazia mitingului organizat în zona Piaţa Victoriei din mun. Bucureşti, au avut loc incidente violente în care au fost implicate forţele de ordine din cadrul Jandarmeriei Române, în urma cărora a rezultat rănirea mai multor persoane”, în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare.
  3. Clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii de către suspecții maior CAZAN LAURENŢIU VALENTIN, comisar şef de poliţie CHIRICĂ MIHAI DAN, colonel CUCOŞ GHEORGHE SEBASTIAN și colonel SINDILE IONUŢ-CĂTĂLIN a infracțiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă;
  4. În vederea aprecierii incidenței în cauza ce a format obiectul dosarului nr. 7475/P/2018 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București a dispozițiilor art.335 Cod procedură penală, respectiv cu privire la extinderea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de participație improprie la lovire sau alte violențe prev. de art.52 alin.3 Cod penal cu referire la art.193 Cod penal, un exemplar al ordonanței a fost comunicat prim-procurorului acestei unități de parchet.

Explicațiile DIICOT

În ceea ce privește plângerea depusă de Jandarmeria Română, privind presupusa tentativă de lovitură de stat a manifestanților de la protestul Diasporei, procurorii explică faptul că ”acțiunile violente circumscrise evenimentelor publice care au avut loc în data de 10 august 2018 pe parcursul desfășurării autointitulatului ”Miting al Diasporei”, într-un demers de contestare a calităților profesionale/morale ale unor membrii ai executivului și Parlamentului, chiar dacă scopul declarat a fost acela de determinare a renunțării acestora la funcțiile  publice deținute, nu au avut și nu au putut avea valoarea de afectare a securității naționale circumscrisă unei acțiuni menite fie a genera schimbări la nivelul ordinii constituționale, fie a îngreuna sau împiedica exercitarea puterii de stat”. 

În ordonanța de clasare a anchetei se mai arată că ”datele referitoare la acţiunile de protest din data de 10.08.2018, nu au indicat o situaţie generatoare a unei crize de ordine publică care prin complexitate, amploare şi intensitate să ameninţe sau să pună în pericol ordinea şi valorile constituţionale, sau îndeplinirea obligaţiilor internaţionale ale statului”.

Referitor la intervenția în forță a jandarmilor, procurorii DIICOT afirmă că era justificată pentru a nu fi puse în pericol viața și integritatea corporală a membrilor forțelor de ordine și a participanților la manifestație: ”În urma numeroaselor incidente violente dintre protestatari și forțele de ordine, momentul intervenţiei a fost decis de către comandantul acţiunii şi determinat de necesitatea eliminării riscurilor privind viaţa şi integritatea corporală a membrilor forţelor de ordine şi a participanţilor la manifestare (violențele îndreptate împotriva forțelor de ordine începuseră să capete forme extreme culminând cu sustragerea unei arme de foc și a muniției aferente pe fondul blocării, izolării și agresării brutale în mijlocul mulțimii a unui număr de doi jandarmi; înmulțirea situațiilor în care, în demersul de agresare a forțelor de ordine, obiectele contondente aruncate de unii protestatari loveau în cădere alți protestatari, etc.).  (…) Pe întreaga durată a acţiunii, forţele de jandarmerie, privite în ansamblul lor, au acţionat gradual  pentru restabilirea ordinii publice în zonele unde aceasta a fost grav tulburată, fiind extrase, când a fost posibil, persoanele turbulente din mulţime. Zonele unde s-a tulburat ordinea publică au fost izolate, fiind luate măsuri legale împotriva celor care au comis acte de violenţă, precum şi pentru pentru protecţia participanţilor care se manifestau în mod paşnic şi civilizat.”

Uităm, totuși, că s-au folosit sistematic gaze în Piață? Uităm și de tunurile cu apă, care au împrăștiat, în câteva minute, zeci de mii de oameni sau de intervenția violentă, cooordonată, începând cu ora 21.00?

Mihaela Iliescu

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *