După o serie de critici lansate la adresa actualei guvernări, deputatul PSD de Vâlcea Eugen Neață vine cu o surpriză plăcută, acesta tocmai a depus un amendament la Codul Silvic, lucru ce, în accepția sa, ar putea duce la eliminarea unor impedimente și la facilitarea investițiilor în turism. Lucru apreciabil, mai ales că, Neață, ca și noi, trăiește și reprezintă un județ binecuvântat de Dumnezeu cu un potential natural și turistic aparte, din păcate, exploatat sumar.
Mai multe investiții în zonele montane de agrement
Revin în Parlamentul României cu un amendament la Codul Silvic, îndelung cerut de investitori și de autoritățile locale din zone cu potențial de dezvoltare a turismului montan.
Investițiile în unități de cazare, agrement și de alimentație publică în zonele turistice adiacente domeniilor schiabile sunt extrem de limitate acum de prevederile Legii 46 din 2008 (Codul Silvic). Am propus o destindere a condițiilor de realizare a acestor investiții, cele care fac posibilă dezvoltarea cu adevărat a unor stațiuni turistice cum este cea pe care ne-o dorim toți vâlcenii la Obârșia Lotrului.
Este nedrept ca o pârtie atât de apreciată de turiști să nu fie dublată de capacități de cazare, de agrement și de alimentație publică care să facă posibilă găzduirea oamenilor pe perioade normale de timp și toată această situație să fie generată de imposibilitatea de a face aceste investiții prin limitarea excesivă a folosirii terenurilor aflate în fondul forestier. Am propus ca limitarea aceasta să fie la 30% din suprafața proprietății forestiere în cazul proprietăților mai mari de 1000 de metri pătrați și de 300 de metri din suprafețele mai mici de 1000 de metri pătrați.
Trecem printr-o perioadă dificilă, care arată cât de importante pot să fie pentru societatea românească activitățile de recuperare a energiei consumate de oameni în activitatea lor. Niciodată în istoria noastră nu s-a văzut mai bine cât de utile și de puține sunt mijloacele de agrement și de petrecere a timpului liber care descarcă de stres societatea și o ajută să fie mai eficientă în ceea ce are de făcut.
Pentru noi, vâlcenii, muntele este zona cu cel mai mare potențial de creștere a turismului, alături de capacitățile balneo-climaterice ale stațiunilor și de ctitoriile monahale. Investițiile în turism trebuie înlesnite prin inițiative legislative și o atitudine mai îngăduitoare cu spiritul antreprenorial al românilor. Am fost întotdeauna de partea celor determinați să investească în turismul vâlcean. Sunt încrezător că investițiile lor curajoase nu fac decât să crească nivelul de trai al tuturor românilor.
C.R