Doar doi din zece români s-au angajat în ultima perioadă

636 0

Chiar dacă piața muncii dă semne de revenire, sunt puțini români care și reușesc să se angajeze. Potrivit Eurostat, doar doi din zece șomeri și-au găsit un loc de muncă în ultima perioadă.

Multe dintre slujbele existente sunt pentru muncitori necalificați, plătiți cu salariul minim, astfel că doritorii așteaptă să plece în straintate, pentru a lucra în construcții sau în agricultură, pe bani mai mulți.

Cu o rată a șomajului de 5,7% în luna februarie a acestui an, România  are, în acest moment, aproape o jumătate de milion de oameni fară un loc de muncă, întregistrați official.

Pe cei mai mulți îi găsim în comunitățile rurale din sud-estul țării. La polul opus sunt regiunile din centru și vest, unde majoritatea companiilor și-au reluat producția și au nevoie de angajați. În această zonă, un muncitor necalificat poate să ajungă la un salariu de 2.800 de lei brut.

Angajatorii admit că salariile sunt mici și românii nu se îngrămădesc. O parte dintre ei așteaptă să plece la muncă în straintatate. Germania, Spania sau Italia au anunțat că așteaptă muncitori sezonieri, primiți doar cu dovada unui test negativ.

Cele mai multe locuri de muncă disponibile sunt în IT, retail, industria alimentară sau call center, domenii care necesită din partea candidaților abilitați digitale și cunoștinte de specialitate, iar o reconversie profesională, spun specialiștii în resurse umane, poate dura de la câteva luni până la un an.

Potrivit Eurostat, doar 14,6% dintre șomeri și-au găsit un loc de muncă în ultimele luni ale anului trecut. 

Suntem pe ultimele locuri în Uniunea Europeană, alaturi de Bulgaria și Grecia, cu o rată de angajare a șomerilor de 7%. La polul opus, patru din zece şomeri danezi şi-au găsit un loc de muncă în ultimele trei luni din 2020, trei din zece şomeri din Luxemburg, Irlanda sau Portugalia s-au angajat, în aceeaşi perioadă de timp.

La sfârșitul lunii martie, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Vâlcea erau înregistrați 6049 șomeri (dintre care 2996 femei), rata șomajului fiind de 3,75%, la fel ca în februarie.

Mihaela Iliescu

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *