O expozție inedită a avut loc joi, 21 mai în curtea interioară a Muzeului de Artă „Casa Simian”.
Muzeul Județean „Aurelian Saceroțeanu”, în colaborare cu Filiala Râmnicu Vâlcea a UAP din România și cu Fundația Tudor-Art, a organizat deschiderea expoziției de debut a artistei Maria Ioana Oancea.
Sugestiv intitulată „JOIE DE VIVRE”, expoziția tinerei membre a Filialei de Grafică a Uniunii Artiștilor Plastici din România se remarcă printr-un grupaj de desene și picturi în care modulația liniei, când subtilă, când intensă, se împletește cu tușele în culori neașteptate și vibrante, pentru a-i transmite privitorului nu doar pofta de viață, ci și bucuria de a crea, atât de plenar resimțită de artistă.
Maria Ioana Oancea, un suflet sensibil, curat, impresionată de numărul mare al celor care au dorit să îi admire expoziția, a fost însoțită de familia sa minunată. Am avut aici marea plăcere de a face cunoștintă cu mama și bunicii tinerei artiste. Aceștia au rămas impresionați de frumusețea și pitorescul ce l-au aflat în vizită prin orașul nostru și prin muzee, în mod special. Am fost onorați să aflăm bunica Mariei este distinsa realizator TV, Ioana Prodan. Ne-am amintit cu drag împreună de piesele de teatru care ne-au încântat copilaria, adolescența și care au rămas în atenția iubitorilor de frumos.
Maria este licențiată în Grafică la UNArte, clasa profesor Anca Boeriu, 2016. Master Grafica 2018. Studii de Artă Plastică și grafică digitală 3D la Ecole Europeenne Superieure de de l’ Image, Angouleme/ Poitiers, in cadrul Proiectului Erasmus.
Licențiată în Literatura Universală și Comparată, Universitatea din București, 2016. Master Studii Literare, 2019. Doctorand în Litere la Universitatea din București, cu teza Spirala si oglinda. Diminuarea distanței dintre dintre opera de arta si receptor(conducator știintific prof. Univ. Dr. Ion Bogdan Lefter).
Din februarie 2021 asistent de cercetare la Institutul de Istorie si Teorie Literară „G. Călinescu” al Academiei Române.
Membru stagiar al UAP București, secția Grafică, din 28.04.2018.
Expoziția a fost curatoriată de Gheorghe Dican.
(Sursa: Gabriela Popescu – Filiala Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România)
Corina Enache