Ion Caramitru a plecat să facă un Teatru pentru Dumnezeu

532 0

Scena românească este mai săracă, iar lumina reflectoarelor s-a stins, pentru o clipă, la ultimul rol. Ion Caramitru a încetat din viață duminică seară, la spitalul Elias din Capitală.

Actor și director al Teatrului Național din Bucureşți din 2005, Caramitru avea 79 de ani. A jucat şi în peste 40 de pelicule cinematografice, de la “Pădurea Spânzuraților” până la „Ștefan Luchian” sau „Liceenii”. Ion Caramitru a avut o contribuție importantă și în timpul Revoluției din decembrie 1989, iar pentru o perioadă a fost ministru al Culturii.

Ion Caramitru a fost și va rămâne unul dintre cei mai valoroși artișți ai României. A interpretat magistral roluri precum Hamlet sau pictorul Ștefan Luchian, însă pe lista lui sunt strânse sute de roluri în filme și piese de teatru de care generații diferite își aduc aminte cu plăcere și emoție.

În 1964, la începutul carierei sale actoriceșți, a jucat în celebrul film „Pădurea Spânzuraţilor”, regizat de Liviu Ciulei.

Dar acest rol a fost doar începutul pentru un actor talentat care a reușit să se impună pe scenă că un virtuoz. Cine nu își aduce, oare, aminte cu simpatie de dirigintele copiilor, Socrate, pe care Caramitru l-a jucat în seria de filme “Liceenii” sau în “Declarație de dragoste”?

Ion Caramitru nu a fost doar actor, ci şi regizor, şi a pus în scenă piese la Teatrul Naţional şi Teatrul Lucia Sturdza Bulandra.

George Ivașcu, actor: „Vorbesc de un mare actor, că vorbesc de un mare regizor, că vorbesc de directorul Teatrului Național I.L. Caragiale în anul Caragiale, putem spune foarte multe, dar cred că putem reduce totul la numele Ion Caramitru, care este un brand al teatrului românesc”.

Ion Caramitru a fost și unul dintre participanții la Revoluția Română și una dintre primele voci care s-au adresat românilor după fuga lui Nicolae Ceaușescu.

De-a lungul carierei sale, a primit numeroase premii și distincții, inclusiv o stea pe Aleea Celebrităților din Bucureșți, și o medalie din partea Casei Regale, care a reacționat la vestea morții artisului.

Pentru Ion Caramitru, pasiunea pentru teatru a rămas mereu pe primul loc, iar interpretările sale din Shakespeare rămân memorabile. La fel și cele ale dramaturgiei românești.

Ion Caramitru s-a îmbolnăvit la începutul lunii august, și nu a mai putut susține spectacolele programate. A fost internat la Spitalul Elias unde medicii au descoperit o infecție în sânge. Tratamentul nu a dat însă rezultate, iar actorul a încetat din viață duminică. Pentru colegi, dar și pentru marele public, el va rămâne o legendă a teatrului și filmului românesc.

Ion Caramitru a murit pe data de 5 septembrie. Președintele Uniunii Teatrale din România și directorul Teatrului Național București a stat de vorbă cu unul dintre colegii săi de breaslă, înainte de a se interna în spital. Mai exact, Ion Caramitru a avut o discuție cu un alt mare actor, și anume, Victor Rebengiuc. Se întâmpla la începutul lunii iulie. Victor Rebengiuc a fost cel care a dezvăluit discuția, spunând că, la vremea respectivă, habar nu avea că Ion Caramitru este bolnav.

„Habar n-am avut, nici el nu a știut că e bolnav! Eu am vorbit cu el când s-a întors din Elveția, am vorbit la telefon, era la Moeciu, la odihnă. Am vorbit ce faci, cum faci, cum a fost în Elveția, mă rog… Soția lui, Micaela, mi-a spus că după convorbirea asta, la scurt timp, câteva ore poate, a dat niște semne, a început să vorbească puțin necontrolat, spunea lucruri neinteligibile, dar i-a trecut.

Imediat ce și-a dat seama că este grav s-a suit în mașină și a venit la București, a intrat în spital și de atunci și până acum a fost în spital”, a relatat Victor Rebengiuc.

De altfel, Victor Rebengiuc i-a fost coleg de scenă, dar și prieten, încă din anii ’60. „O pierdere imensă pentru cultura românească”, a declarat Victor Rebengiuc la Digi24.

„Mi-l amintesc cu multă durere, este o mare pierdere pentru teatrul românesc. Eu cu Caramitru am fost prieteni și încă sunt și voi fi, din anii ‘60 suntem prieteni, de când el era student și eu devenisem deja actor.E o pierdere uriașă pentru teatrul românesc, este o emblemă care a picat în momentul ăsta și care nu poate fi înlocuită. Un actor mare, un regizor deosebit, fondatorul UNITER, directorul Teatrului Național”, a mai declarat actorul Victor Rebengiuc, la același post de televiziune.

Tot Victor Rebengiuc a amintit că Ion Caramitru a fost cel care a reconstruit clădirea Teatrului Național, aflată la un pas să se dărâme, deoarece fusese mutilată de Ceaușescu.

 

(Sursa: PLAYTECH IMPACT)

Corina Enache

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *