Itinerar plastic, cu peisaje de la Cap Caliacra la Balcic, la Muzeul Storck

870 0

Muzeul Municipiului București invită publicul să viziteze expoziția „De la Cap Caliacra la Balcic. Itinerar plastic” începând cu data de 27 mai 2022 la Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck (Str. Vasile Alecsandri, nr 16).

„Patronând Tinerimea artistică (1901-1947), Regina Maria a reușit să atragă la Balcic o serie importantă de artiști, care o urmau aici în fiecare vară. În drumul spre Balcic, artiștii care au străbătut aceste tărâmuri au descoperit și o altă magnifică zonă, situată tot la malul mării. Este vorba despre golful Cap Caliacra, care oferea privitorului un splendid peisaj marin, în zonă fiind situate și ruinele unei cetăți antice.

După Primul Război Mondial, Balcicul a fost una dintre cele mai iubite destinații artistice. La Balcic, după anul 1924, Regina, împreună cu arhitectul Emil Güneş, a construit una dintre cele mai speciale reședințe ale Casei Regale, palatul Tenha Yuvah (Cuibul liniştit), situat chiar pe malul Mării Negre. Reședința regală de la Balcic a fost ridicată în stil oriental, cu turn de geamie și terase suprapuse.

Ajunși la Balcic sau la Cap Caliacra, pictorii români au descoperit imediat farmecul inegalabil al acestor locuri situate pe malul mării. Picturile sau desenele executate aici de către cei mai mari artiști ai vremii au fost apoi expuse cu succes în saloanele bucureştene sau în expoziţii personale. La Balcic, Cecilia Cuţescu Storck și soțul ei, Frederic Storck, și-au construit o impunătoare reședință. În perioada interbelică, soții Cecilia Cuţescu Storck (1879-1969) și Frederic Storck (1872-1942) s-au deplasat aproape în fiecare vară la Balcic.

O parte importantă dintre lucrările realizate de Cecilia Cuțescu Storck în acest mirific loc au fost expuse, dar, un număr semnificativ dintre acestea au rămas inedite, fiind prezentate acum publicului și specialiștilor în premieră absolută. În colecția muzeului se păstrează o semnificativă serie de desene și picturi realizate de Cecilia Cuțescu Storck, care redau peisaje din zona Cadrilaterului și care prezintă inclusiv casa celor doi artiști, construită la Balcic.

Picturile și lucrările de artă grafică realizate în aceste zone sunt importante documente care permit astăzi și reconstituirea vizuală a unui stil de viață interbelic, inclusiv prin redarea unor aspecte din interioarele reședinței Storck. În casă a fost amenajat un grandios atelier de artist. Este vorba despre un atelier celebru în epocă, adeseori vizitat de Regina Maria și de importanți oameni de cultură când veneau vara la Balcic”, a declarat dr. Elena Olariu, director adjunct Artă, Conservare, Restaurare – Muzeul Municipiului București, curator al acestei expoziții temporare, care va putea fi vizitată în perioada 27 mai – 17 iulie 2022.

Articole asemănătoare

De sărbători, târg de artă

Postat de - 2 decembrie, 2021 0
FacebookTwitterConsiliul Județean Vâlcea, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea organizează în seara zilei de 2 Decembrie expoziția…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *