Fostul rapidist Raul Costin s-a retras din fotbalul mare și evoluează acum în Superliga București la Minifotbal, la PSG Pantelimon
La 37 de ani și după 174 de meciuri în prima ligă, Raul Costin a prins cel mai sonor transfer al carierei. El joacă acum la PSG. PSG Pantelimon, una dintre cele 12 formații care compun Superliga București la minifotbal.
Pentru cel care a evoluat în carieră la formații de top, precum FC Vaslui, FC Botoșani sau Rapid, strângând, printre altele, 16 meciuri în cupele europene, minifotbalul reprezintă șansa de a continua să facă ceea ce-i place, după retragerea din fotbal.
”E ceva nou pentru mine, în acest campionat e totul inedit. E o bucurie pentru mine că pot să vin să joc, să mă mișc, pentru că îmi lipsește acest sport. E o diferență de la Rapid la PSG, dar nu e aceeași presiune și totuși jucăm de plăcere” – Raul Costin, jucător minifotbal PSG Pantelimon.
Jucător în ultimii ani la Rapid, el l-a copiat în primul meci al sezonului pe prietenul său, Pancu, care în 2005, a intrat în poarta lui Beșiktaș în ultimele minute ale derby-ului cu Fenerbahce.
”Acum a fost ceva de conjunctură, pentru că eram conduși și nu mai aveam ce face. A trebuit să riscăm, din păcate nu ne-a ieșit, dar nu avem ce face” – Raul Costin, jucător minifotbal PSG Pantelimon.
Chiar dacă poartă sigla unei echipe celebre, Raul Costin spune că nu se simte nici Mbappe, nici Messi.
”Băieții ăia fac alt sport. Sunt cu mulți ani înaintea noastră, deci nu ne putem compara. Ăla e fotbal, din păcate, în România cred că fotbalul nostru e un pic diferit” – Raul Costin, jucător minifotbal PSG Pantelimon.
Înființată în urmă cu 5-6 ani, la inițiativa unui grup de prieteni, formația a fost botezată PSG Pantelimon mai mult din glumă. Apoi, a devenit ceva foarte serios.
”Din glumă, uitându-ne la Neymar, făcând glume cu Neymar, Mbappe, Messi și toți ceilalți, am botezat-o așa și am făcut o echipă frumoasă. Și a fost și pentru echipamente, să facem o chestie drăguță, cu siglă, cu tot” – Alin Giuroiu, fotbalist PSG Pantelimon și membru fondator al clubului.
”Mbappe” l-a susținut pe Messi în finala Cupei Mondiale
Deși poartă numărul lui Mbappe, unul dintre veteranii echipei, Alin Giuroiu, este fan Messi și a ținut cu Argentina în finala Cupei Mondiale.
”După numere, eu aș fi Mbappe. Dar avem jucători care sunt de top. Toți suntem la același nivel, toți suntem și Messi și Mbappe și Neymar. Finala am văzut-o împreună și eu unul m-am bucurat pentru Argentina” – Alin Giuroiu, fotbalist PSG Pantelimon și membru fondator al clubului.
Când ai un nume atât de sonor și obiectivele trebuie să fie mari. Drept urmare, PSG Pantelimon, formație care a ajuns în Superligă după ce a pornit din liga a patra e decisă să se lupte anul viitor pentru titlul de campioană.
”Am plecat de la Divizia a patra și am ajuns aici, unde este cea mai bună competiție. Sper ca anul ăsta să rămânem în competiție, și la anul să ne batem pentru titlu” – Alin Giuroiu, fotbalist PSG Pantelimon și membru fondator al clubului.
De asemenea, jucătorii de la PSG Pantelimon mai au un vis: să ajungă împreună pe stadionul Parc des Princes și să vadă ”pe viu” un meci al idolilor lor.
”Pe stadion nu am fost, din păcate. Sper să ajungem toți în grup așa, cum suntem acum” – Alin Giuroiu, fotbalist PSG Pantelimon și membru fondator al clubului.
Anul trecut, o echipă din București a câștigat titlul național la minifotbal
Deși poate părea o joacă, minifotbalul este un sport extrem de solicitant. Meciurile au două reprize a câte 20 de minute și, pentru că trebuie să alergi non-stop de la o poartă la cealaltă și este extrem de solicitant, schimbările sunt nelimitate, ca la handbal.
” E destul de scurt, cât o repriză într-un meci de fotbal. Totuși, e diferit, e un alt fel de joc, în care trebuie să te adaptezi la condițiile de joc, la dimensiunile terenului și la rapiditatea fazelor. Cine o face mai bine, acela câștigă” – Raul Costin, jucător minifotbal PSG Pantelimon.
Campionatul Municipal de Minifotbal București este unul dintre cele mai puternice campionate din țară. Deocamdată este împărțit deocamdată pe trei divizii, de la Superligă până la Liga a doua, dar înscrierile echipelor pentru formarea Ligii a treia continuă. Formațiile pot fi formate din jucători amatori, din foști fotbaliști profesioniști, dar retrași din activitate, sau din fotbaliști activi, cu condiția să nu evolueze mai sus de Liga 3 din fotbalul mare.
Compusă din 12 echipe, Superliga București are un sezon regulat, tur-retur, după care primele formații se califică în play-off. Cele mai bune formații din Campionatului Municipal de Minifotbal se întâlnesc, la finalul primăverii, la turneul final al Campionatului Național, alături de alte formații fruntașe ale campionatelor zonale din țară, pentru desemnarea campioanei României.
În 2022, pentru prima dată în istorie, titlul național la minifotbal a fost cucerit de o reprezentantă a Bucureștiului, formația Old Boys.
sursa foto: facebook.com/MinifotbalBucurestiTV