Primarul Mircia Gutău a convocat o ședință pentru stabilirea măsurilor necesare reducerii prezenței câinilor pe domeniul public al Râmnicului

592 0

În contextul tragediei petrecută recent în București, în care o tânără și-a pierdut viața mușcată de câini în zona Lacul Morii, dar și ca urmare a mai multor sesizări venite din partea cetățenilor Râmnicului, primarul Mircia Gutău a convocat miercuri 25.01.2023 o ședință de urgență la care au fost prezenți responsabilii din Primăria Municipiului de activitatea de ecarisaj, de administrarea Adăpostului de câini de la Fețeni, de departamentul juridic, dar și cu participarea insp. princip. Marius Laurențiu Ciucu, șeful Biroului Protecția Animalelor din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție.

În urma discuțiilor, s-au identificat mai multe surse potențiale ce pot duce, și la Râmnicu Vâlcea, la astfel de incidente dramatice: prezența în mai multe zone din municipiu (printre care Goranu, Valea Dumitrana, Posada, Depozitelor ș.a.) a unor deținători a numeroși câini, dar care sunt lăsați să umble liberi în afara limitelor proprietății, abandonarea continuă în zonele limitrofe ale orașului – în special în Colonia Nuci sau la limita cu comuna Bujoreni – a unor câini proveniți în special din localitățile învecinate, dar nu numai (s-au capturat animale ale căror microcipuri arătau că proveneau din Drăgășani sau chiar din județul Argeș!), precum și nerespectarea de către toți proprietarii de câini a obligațiilor impuse de Legea nr. 258/2013 printre care se numără sterilizarea și microciparea patrupedelor. S-a mai subliniat totodată și faptul că la Adăpostul de câini de la Fețeni trebuie respectată strict legislația specifică, în sensul păstrării câinilor capturați de pe domeniul public pentru un termen de 21 de zile (conform HCL nr. 23/2014, care a extins la nivel local termenul de 14 zile impus de legea națională), interval de timp în care aceștia pot fi revendicați sau adoptați.

Printre concluziile întâlnirii s-au numărat necesitatea demarării, prin intermediul Poliției Locale, a unor campanii de informare asupra obligațiilor ce revin prin lege deținătorilor de animale de companie, intervenții punctuale și regulate în zonele în care se practică abandonul masiv al câinilor (inclusiv demersuri pentru modificarea legislației în sensul posibilității de confiscare a autovehiculelor folosite la transportul animalelor, așa cum se procedează în cazul aruncării de deșeuri pe domeniul public), precum și o mai strânsă colaborare între instituțiile cu atribuții în domeniu (Primăria Municipiului, IPJ Vâlcea, DSVSA Vâlcea etc.) pentru ținerea acestui fenomen sub un control cât mai strict.

 

 

Biroul de Presă

Articole asemănătoare

Precizări

Postat de - 7 februarie, 2022 0
FacebookTwitterCa urmare a unor materiale apărute în mass-media şi în mediul on-line referitoare la discuţiile şi obiecţiile pe marginea Planului…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *