Posibilități extinse de accesare a fondurilor europene

516 0

Astăzi, în Camera Deputaţilor a fost adoptată propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ şi pentru completarea Legii nr.273/2006 privind finanţele publice locale.

Această iniţiativă legislativă este în strânsă legătură cu angajamentele asumate de România în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Astfel, în PNRR, ţara noastră şi-a propus înfiinţarea unor consorţii administrative menite să ajute localităţile mai mici în accesarea fondurilor europene mai uşor prin asocierea cu alte comune sau oraşe care au în componenţă localităţi rurale învecinate. Practic, două sau mai multe comune se pot asocia şi aplica împreună pentru diverse proiecte de dezvoltare rurală, iar şansele de a obţine finanţare vor fi mai mari decât dacă fiecare comună ar aplica separat.

Printre principalele aspecte ale proiectului de lege adoptat astăzi se numără acordarea personalităţii juridice consorţiilor administrative şi instituirea unor criterii generice (agricol, economic, social, de mediu, de infrastructură, de digitalizare şi de acces la servicii publice), precum şi stabilirea unor obiective specifice pe care UAT-urile să le aibă în vedere atunci când se asociază într-un consorţiu administrativ.

Aceste modificări au fost necesare deoarece legea iniţială a determinat o serie de critici din partea Comisiei Europene cu privire la nerespectarea, în integralitate, a tuturor cerinţelor prevăzute în PNRR cu privire la Jalonul 310. Drept urmare, CE a solicitat asigurarea personalităţii juridice pentru consorţiile administrative şi existenţa unui organ de coordonare la nivelul acestora. De asemenea, a fost solicitată şi existenţa unui buget transparent şi previzibil, precum şi asigurarea integrării digitale depline a serviciilor publice furnizate de UAT-urile membre ale consorţiilor administrative.

Proiectul adoptat azi în Camera Deputaţilor cu majoritate de voturi, şi înaintat la Senat, este menit să pună în acord legea existentă cu cerinţele Comisiei Europene, astfel încât să se elimine situaţiile de blocaj existente la nivelul unor UAT-uri determinate de dificultăţi în aplicarea modalităţii de calcul a majorităţii calificate pentru adoptarea deciziilor cu impact în privinţa realizării unor investiţii majore asupra colectivităţilor locale şi, implicit, a dezvoltării economice la nivel local.

Laurențiu Cazan,

Deputat PNL de Vâlcea

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *