Iată ce beneficii ne aduce consumul de Fenicul

441 0

Deşi este răspândit în toată lumea, Feniculul se foloseşte mai ales în bucătăria grecească şi în cea italiană.

Avantajul său este faptul că poate creşte în aproape toate zonele şi poate fi consumat în întregime: bulbul, tulpina, frunzele şi seminţele.

Feniculul este folosit pentru arsuri la stomac, gaze intestinale, balonare, pierderea poftei de mâncare, colici la sugari, dar şi pentru bronşite sau tuse.

Un bulb crud de Fenicul conţine până la 73 de calorii, 2,9 grame de proteine, 17 grame de carbohidraţi, 7 grame de fibre alimentare (28% din necesarul zilnic) şi furnizează 27% din necesarul zilnic de potasiu, 5% din cel de sodiu, 6% din cel de vitamina A, 11% din cel de calciu, 46% din cel de vitamina C, 9% din cel de fier, 5% din cel de vitamina B6 şi 10% din necesarul zilnic de magneziu.

În plus, este o sursă naturală de estrogen, mai conţine fosfor, cupru, mangan, zinc, seleniu, niacină, acid pantotenic, acid folic, colină, beta-caroten, luteină şi zeaxantină , vitaminele E şi K.

Iată ce beneficii are consumul de Fenicul:

Tensiunea arterială

Datorită efectului vasodilatator al potasiului şi prezenţei calciului şi magneziului, tensiunea arterială poate scădea în mod natural prin consumul acestei legume.

Sănătatea inimii

Fibrele prezente în Fenicul, împreună cu potasiul şi vitamina C ajută la scăderea cantităţii totale de colesterol din sânge, reducând, astfel, riscul bolilor de inimă.

Vitamina B6 şi acidul folic previn acumularea homocisteinei, un aminoacid asociat cu infarcturile miocardice şi cu atacurile cerebrale.

Sănătatea oaselor

Componentele Feniculului ce contribuie la construirea şi menţinerea unei structuri osoase sănătoase şi puternice sunt fierul, fosforul, calciul, magneziul, zincul, manganul şi vitamina K.

Protecţie împotriva cancerului

Consumul de fibre din Fenicul este asociat cu un risc redus de cancer colorectal. Celulele sunt mai bine apărate de radicalii liberi prin intermediul antioxidanţilor precum vitamina C, vitamina A şi beta carotenul.

Seleniul conţinut are un rol important în asigurarea funcţionării corecte a enzimelor hepatice, previne inflamaţia şi scade rata dezvoltării tumorilor.

Acidul folic joacă un rol în sinteza şi repararea ADN-ului, prevenind astfel formarea celulelor canceroase .

Reducerea colicilor în cazul sugarilor alăptaţi la sân

Cercetările au arătat că administrarea uleiului din seminţe de Fenicul poate duce la reducerea colicilor sugarilor cu vârsta între două săptămâni şi un an.

Frumuseţea pielii

Feniculul este o sursă excelentă de vitamina C, iar aceasta, prin efectul de antioxidant ajută în prevenirea daunele provocate de soare şi poluare.

De asemenea,  influenţează capacitatea colagenului de a netezi ridurile şi de a îmbunătăţi textura pielii.

Controlul greutăţii

Fibrele cresc senzaţia de saţietate şi reduc apetitul. În acelaşi timp, ajută la buna funcţionare a tractului digestiv şi la prevenirea constipaţiei.

Absorbţia de fier

Consumul de alimente bogate in vitamina C (precum Feniculul), alături de alimente bogate în fier, va creşte capacitatea de absorbţie a organismului.

Efect antiinflamator

Colina este un nutrient foarte important din Fenicul, fiind benefică pentru somn, mişcări musculare, în procesul de învăţare şi memorare.

Colina ajută la menţinerea structurii membranelor celulare şi la transmiterea impulsurilor nervoase, la absorbţia de grăsime şi la reducerea inflamaţiei cronice.

Metabolismul energetic

Feniculul este o sursă de vitamina B6, cu rol esenţial în metabolismul energetic, prin transformarea carbohidraţilor şi proteinelor în glucoză şi aminoacizi,  mai uşor  de folosit la producerea energiei de către organism.

Estrogenul

Estrogenul, ce se găseşte în mod natural în Fenicul, este esenţial în reglarea ciclului de reproducere feminin şi poate ajuta fertilitatea.

Alimentaţie

Datorită texturii crocante şi a gustului uşor dulce, Feniculul poate fi consumat atât crud, cât şi gătit.

Frunzele şi tulpinile acestuia pot fi gătite împreună cu bulbul pentru a realiza o garnitură sau pot fi folosite ca o bază pentru supe.

În cazul în care doriţi un preparat mai uşor, puteţi amesteca Feniculul tăiat cu alte legume pentru a realiza o salată răcoritoare.

Seminţele sale sunt adesea folosite drept condiment în anumite reţete.

Atunci când cumpăraţi un Fenicul, urmăriţi ca bulbul să fie ferm şi alb sau alb spre verde pal, evitaţi-l dacă are pete şi este zdrobit, iar dacă are boboci de flori, înseamnă că este prea copt.

Fenicul proaspăt pot fi păstrat în frigider pentru aproximativ patru zile. Cel mai bine este să îl consumăm imediat ce a fost cumpărat, deoarece îşi pierde aroma în timp.

Seminţele uscate de Fenicul pot fi păstrate până la şase luni într-un borcan de sticlă, închis  etanş,  în dulapul din bucătărie.

Alte utilizări:

  1. Pudra este folosită în cataplasme pentru muşcăturile de şarpe;
  2. Seminţele coapte sau uscate şi uleiul obţinut din acestea sunt utilizate la producerea unor medicamente;
  3. Unele femei consumă Fenicul pentru a mări cantitatea de lapte matern sau pentru a uşura procesul naşterii.

Există câteva potenţiale riscuri pentru sănătate ale consumului de Fenicul, precum alergii, consumul în paralel cu medicamente beta-blocante, anumite antibiotice sau citostatice orale.

Este indicat să cereţi avizul medicului dacă vă aflaţi în una dintre situaţiile de mai sus.

Mihaela Iliescu

 

Plante care susțin echilibrul hormonal

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *