Comunicat de presă
Fundația Comunitară Vâlcea, Federația Fundațiile Comunitare din România și Romanian American Foundation anunță câștigătorii celei de-a treia ediții Științescu în județul Vâlcea din cadrul programului național „Fondul Științescu”. Programul este finanțat cu 133.518 RON în această ediție în județul Vâlcea și implementat de rețeaua fundațiilor comunitare în mai multe orașe din țară.
Astfel, în următoarele șase luni, pasionații de robotică vor avea șansa să afle mai multe despre construirea și programarea roboților cu liceenii de la Brobots și echipa Asociației Stream Forward, tinerii de la Drăgășani vor avea șansa să facă “booktrailers”, iar la Biblioteca Publică Pietrari se vor putea împrumuta și ochelari VR (pe lângă cărți și obiectele și uneltele din Biblioteca de lucruri).
Prin proiectul “Artiști în fizică” elevii din 5 școli și mentorii lor vor realiza experimente de fizică și le vor transforma în filme scurte pentru a le pune la dispoziția tuturor pasionaților.
La Nicolae Bălcescu continuă “cuibul” micilor oameni de știință, în vreme ce proiectul Științe și Gastronomie se transformă în Chimie Experimentală si va continua să ducă laboratorul mobil în cinci comune ale județului.
“Ştiinţescu Vâlcea investeşte în iniţiative educaţionale care fac domeniile STE@M mai atractive pentru elevi. Credem că este nevoie ca educația STEAM (științe, tehnologie, inginerie, arte, matematică) în școli, precum și în afara lor, să fie centrată pe stimularea curiozității, creativității și a imaginației și ne dorim să ajungem la cât mai mulți copii și tineri din județ.”, a declarat Oana Mesea, Director Executiv al Fundației Comunitare Vâlcea.
Finanțările au fost acordate pe bază de concurs de proiecte, precedat de sesiuni online de îndrumare și feedback individual, la care au putut lua parte toți cei interesați să aplice. Cele 11 proiecte finaliste care vor pune în practică idei variate din domeniul STEAM (științe, tehnologie, inginerie, arte, matematică) în 27 de comunități din județ au fost selectate de un juriu independent format din specialiști și reprezentanți ai comunității .
- CINE PARTICIPĂ LA PROIECTE: Copii și tineri cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani. Toate atelierele sunt gratuite.
- CINE SUNT MENTORII: Profesori, specialiști, bibliotecari, elevi și studenți
- CINE SPRIJINĂ PROGRAMUL: Finanțarea este asigurată prin Fondul Științescu, un program al Fundației Comunitare Vâlcea, pentru care au contribuit donatorii de la Vâlcea Forest Run, de la Buila Trail Race, de la Maratonul Oltenieiși au oferit sponsorizări următoarele companii: CEZ Romania, SuperMercato, Emigab, PSS Prosoft Solutions, Faurecia.
Suma strânsă pe plan local a fost mărită prin contribuția Romanian-American Foundation, care își dorește să stimuleze astfel inițiativele locale care sprijină educația științifică.
Prin acest fond, Ştiinţescu oferă oportunitatea mentorilor pasionați de științe şi tehnologie să dezvolte și să deruleze proiecte educaționale creative, bazate pe aplicații practice, cu scopul de a insufla pasiunea lor copiilor şi tinerilor între 5 şi 19 ani. Științescu se bucură de proiecte educaționale ce propun o abordare multidisciplinară, colaborativă și aplicată a științelor.
Primele două ediţii Ştiinţescu Vâlcea au sprijinit 30 de proiecte STEAM, cu un buget total de 267.440 lei, oferind acces la educaţie alternativă pentru peste 4000 de copii. Ideile s-au concretizat în laboratoare interdisciplinare, programe de robotică și RPA, bibliotecă de lucruri, dispozitive de studiu al fenomenelor naturale şi al proprietăţilor alimentelor, materiale didactice interactive, ateliere 3D print şi programare, ateliere de artă digitală, tabere de astronomie, excursii de studiu și participări la conferinţe ştiinţifice.
Lista proiectelor, povestea lor, echipa şi testimoniale sunt disponibile pe site:
https://valcea.stiintescu.ro/proiecte-2022/ și https://valcea.stiintescu.ro/proiecte-2023/
Urmăriți-ne online: O cronică a programului, noutăți din proiecte, precum și fotografii de la ateliere veți găsi pe pagina web https://valcea.stiintescu.ro/ sau pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/StiintescuValcea.
Programul este implementat la nivel local de Fundația Comunitară Vâlcea, susţinut de Federația Fundațiile Comunitare din România – FFCR, cu sprijinul: Romanian-American Foundation.
Fundația Comunitară Vâlcea a debutat ca grup de inițiativă în 2018 şi s-a înființat în 2019, fiind parte dintr-o mişcare naţională, alături de alte 18 fundaţii comunitare. Fundația este o organizație apolitică și funcționează ca un liant în comunitate, reușind să conecteze fonduri, oameni și inițiative cu scopul de a impacta pozitiv mediul comunitar. Misiunea fundatiei este să contribuie la consolidarea de comunități curajoase care caută să-și rezolve problemele, în care oamenii se implică, caută soluții împreună și luptă pentru drepturile lor, învață din greșeli, transformând nevoile în oportunități pentru fiecare copil, tânăr, adult și senior.
Mai multe detalii: https://valcea.stiintescu.ro/
Persoană de contact: Gabriela Solomon, tel 0745 499 371, e-mail: gabriela@fundatiacomunitaravalcea.ro, stiintescu@fundatiacomunitaravalcea.ro