Spectacol sonor dedicat lui Constantin Brâncuși

613 0

Comunicat de presă:

Teatrul Municipal „Ariel” vă invită miercuri, 21 februarie 2024, ora 19.00, la spectacolul sonor dedicat lui Constantin Brâncuși „Dezleganie (Ritualul).

INTRAREA ESTE GRATUITĂ, în limita locurilor disponibile!

Evenimentul este organizat de proiectul CORBU împreună cu Teatrul Municipal „Ariel”, instituție de spectacole aflată în subordinea Primăriei Municipiului Râmnicu Vâlcea, și este găzduit de Casa de Cultură a Sindicatelor Râmnicu Vâlcea.

„Dezleganie (Ritualul)” este un one man show sonor, susținut de violonistul Sergiu CORBU Boldor, construit pe structura ansamblului sculptural al lui Constantin Brâncuși: Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, Coloana fără sfârșit. Durata spectacolului sonor este de 50 de minute, timp în care vioara, cavalul și textul construiesc o sculptură a sufletului.

Spectacolul sonor „Dezleganie” stă sub semnul conexiunii profunde dintre muzică și sculptură și a prins viață prin transpunerea în muzică a vorbelor lui Brâncuși: „Eu am făcut piatra să cânte pentru umanitate. Sculptura: Muzică în nemișcare. Muzica: sculptură în desfășurare.”

Uneltele folosite pentru finisarea pietrei brute sunt: cavalul, vioara și rugăciunea. Spectacolul sonor „Dezleganie (Ritualul)” are forma unui manifest care pornește de la mărturisirea lui Brâncuși: „Arta nu face decât să înceapă continuu.”

Începutul proiectului:

Ideea de a-i dedica un turneu sonor lui Constantin Brâncuși a început în anul 2020 și s-a născut, așa cum afirmă creatorii spectacolului sonor, Sergiu CORBU Boldor și Luiza Mitu, din „tăcerea unei pietre pe care am contemplat-o atât de mult timp încât a început să emită sunete. Un sunet necunoscut, interiorizat, profund, cu nuanțe de bocet, de zgomot, de revoltă, de bucurie pură. Acest sunet necunoscut ne-a trecut simultan prin toate stările imaginate și neimaginate.”

Conceptul turneului are în spate pasiunea lui Constantin Brâncuși pentru vioară, protagonistul principal al proiectului fiind Sergiu CORBU Boldor – violinist.

Constantin Brâncuși: „Vioara este instrumentul meu de suflet.”

Cărți și albume documentare:

În urma turneului a apărut albumul Dezleganie (Ritualul) care poate fi ascultat la acest link: https://www.youtube.com/watch?v=jsrJyIpHQ6M&t=174s
Detalii aici: http://panacorbului.ro/corbu-lansare-de-album-revelat-nu…/

Album foto poetic – „DEZLEGANIE. Jurnal de călătorie în sunete și imagini”, vol. I, Editura Ordo Ab Chao, Zalău, 2022 și „DEZLEGANIE. Jurnal de călătorie în sunete și imagini”, vol. II, Editura Ordo Ab Chao, Zalău, 2023.

Detalii aici: https://panacorbului.ro/produs/dezleganie-album-foto-poetic/

Echipa de implementare a proiectului:

Sergiu CORBU Boldor a absolvit Universitatea de Muzică din Oradea cu specializările Pedagogie muzicală și Interpretare vioară. Pe lângă vioară Sergiu CORBU Boldor a studiat ca instrumente secundare: chitara, chitara electrică, chitara bass, percuții, mandolină, fluier, caval, drâmbă.

Sergiu CORBU Boldor are o experiență de peste 12 ani pe scenele mari ale industriei muzicale.
A urcat pe scenele naționale și internaționale, performând la vioară, împreună și alături de nume ca: Phoenix, Celelalte Cuvinte, Partizan, Dirty Shirt, Semnal M, Taxi, Hara, farfarello, Haggard, Guano Apes etc.

A fost membru fondator la trupa Azepam din Oradea și violonist la trupa Popa Șapcă din Timișoara. A inițiat și coordonat propriile proiecte muzicale ca: AD HOC, 2 fire 2 paie, Intensitate Epic Sonoră.

Sergiu CORBU Boldor are experiența educației transdisciplinare în lucrul cu tinerii: a fost lider în cadrul Organizației Naționale Cercetașii României și profesor de muzică la grădinițe și școli din București.

În prezent colaborează ca violonist cu trupa Hara și corul All’s Choir, muzicieni din Opera Națională Română și Filarmonica George Enescu București. Din 2017 este inițiatorul și coordonatorul Proiectului Muzical CORBU.

În 2021 Sergiu Corbu Boldor, alături de Liviu Farcaș și Victor Mihai au realizat live coloana sonoră a celor 25 de ore și 30 de minute de spectacol din cadrul proiectului manifest „Hektomeron” al Teatrului Național „Marin Sorescu”.

În 2022 a realizat concertul-spectacol „Din Furtună”, în cadrul Festivalului Internațional Shakespeare, organizat de Teatrul „Marin Sorescu” din Craiova.

Mai multe detalii despre activitatea artistului aici: http://panacorbului.ro/

Luiza Mitu. (n. 31 decembrie 1984, Râmnicu-Vâlcea), este doctor în studii transdisciplinare, cu o teză despre teatrul lui Eugène Ionesco şi logica dinamică a contradictoriului (dezvoltată de filosoful de origine română Stéphane Lupasco), teză susținută în cadrul Facultăţii de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, sub îndrumarea acad. prof. univ. dr. Basarab Nicolescu. Ca bursieră P.O.S.D.RU., a satisfăcut un stagiu de cercetare de 3 luni la Paris, în cadrul Universității Paris-Est Créteil (UPEC), sub conducerea lui Sylvie Jouanny şi alte 3 luni la Université Toulouse Le Mirail II, sub coordonarea lui Monique Martinez.

A absolvit Facultatea de Litere şi Arte, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (2008) şi masterul Literatură română în context european, Facultatea de Litere, Universitatea din Craiova (2010). A fost redactor la revista de cultură „Mozaicul” şi la e-revista EgoPHobia. Și-a dezvoltat latura de artist performer lucrând cu Irinel Anghel, all round-artist, în proiecte conceptuale de performance. În 2014 a fost cooptată ca asistent dramaturg în echipa lui Robert Wilson și a Teatrului Național din Craiova, la montarea piesei „Rinocerii”. Timp de un an a fost manager interimar al Casei de Cultură „Traian Demetrescu” din Craiova. În 2017 a lucrat la producția „20 de tăceri” a grupului Karol Karol din Franța, regizată de Charles Chemin, producție realizată împreună cu Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște, spectacolul fiind o Premieră în cadrul Festivalului Internațional Babel.

În 2018 a lucrat ca dramaturg, sub coordonarea lui Charles Chemin, la spectacolul„Nopți ateniene”, compus din cele două piese ale lui William Shakespeare: „Timon din Atena” și „Visul unei nopți de vară”, spectacol montat la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova.
În prezent este îngerul păzitor al Proiectului Muzical CORBU.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *