28 octombrie 1492. Cristofor Columb descoperă Cuba, în primul său voiaj spre Lumea Nouă.

1165 0

 Cristofor Columb (italiană Cristoforo Colombo, spaniolă Cristóbal Colón, n. între august și octombrie 1451 – d. 20 mai 1506) a fost un navigator italiano-spaniol. A navigat spre vest, pe Oceanul Atlantic, în căutarea unei rute spre Asia, dar și-a câștigat reputația descoperind un nou continent, America, în perioada precolumbiană fiind cunoscută numai Lumea Veche.

În prima călătorie (3 august 1492 – 15 martie 1493) pleacă din portul Palos de la Frontera cu navele Santa Maria – de aproximativ 30 metri lungime care era sub comanda sa, Pinta și Nina – două caravele mici de aproximativ 15 m lungime. Cele două nave mai mici erau comandate de către Martín Alonso Pinzón și fratele său Vicente Yañez Pinzón și cu 90 de oameni. Este ales pentru traversarea oceanului drumul alizeelor.

La 12 octombrie 1492, la ora 2 noaptea, Rodrigo de Triana – un marinar de pe Pinta zărește pământul, descoperind astfel Lumea Nouă (America). Sunt descoperite insulele: Santa Maria Conception, Fernandina, Isabella, Juna, Bohio-Española. Pe 15 martie 1493 Columb revine triumfător în Spania. Columb a explorat la fel și coasta de nord-est a Cubei (a acostat pe 28 octombrie), și coasta nordică a Hispaniolei, din 5 decembrie.

Aici a eșuat Santa Maria, în dimineața de Crăciun 1492, echipajul fiind nevoit s-o abandoneze. El a fost primit de localnicul cacique Guacanagari, care i-a permis lui Columb să își lase câțiva din oamenii săi în acel sat când va pleca. Columb a lăsat 39 de oameni și a întemeiat așezarea La Navidad, care astăzi este o localitate din Haiti. Înainte de a se întoarce în Spania, Columb a răpit între zece și douăzeci și cinci de indieni, pe care i-a luat cu el. Doar șapte sau opt din ei au ajuns vii în Spania, ei făcând o impresie deosebită la Sevilia.

Navigatorul este cea mai misterioasă persoană din epoca Marilor Descoperiri Geografice și Călătorii. Viața lui este plină de mistere, pete întunecate, coincidențe și acțiuni inexplicabile. Și totul pentru că umanitatea s-a interesat de navigator la 150 de ani de la moartea sa – documente importante au fost deja pierdute, iar viața lui Columb a rămas acoperită de speculații și bârfe. În plus, Columb însuși și-a ascuns originea (din motive necunoscute), motivele acțiunilor și gândurilor sale. Singurul lucru cunoscut este anul 1451 – anul nașterii sale și locul nașterii – Republica Genova.

A făcut 4 expediții, care au fost furnizate de regele spaniol:

  • Prima expediție – 1492-1493.
  • A doua expediție – 1493-1496.
  • A treia expediție – 1498 – 1500
  • A patra expeditie – 1502 – 1504

În timpul a patru expediții, navigatorul a descoperit multe teritorii noi și două mări – Sargassovo și Caraibe.

Este interesant că tot timpul navigatorul s-a gândit că a descoperit India, iar în spatele ei va găsi bogații Japonia și China. Dar nu a fost așa. El deține descoperirea și explorarea Lumii Noi. Insulele descoperite de Christopher Columb sunt Bahamas și Antile, Saman, Haiti și Dominica, Antilele Mici, Cuba și Trinidad, Jamaica și Puerto Rico, Guadelupa și Margarita. El este descoperitorul țării din Costa Rica, Nicaragua, Honduras, precum și a coastei de nord a Americii de Sud și a părților Caraibe din America Centrală.

Corina Enache

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *