„Suntem independenți; suntem națiune de sine stătătoare”

464 0

Cu aceste cuvinte, Ministrul de Externe Mihail Kogălniceanu a declarat la 9/21 mai 1877 starea de război cu Imperiul Otoman și Independența țării. A doua zi, Carol I a promulgat Hotărârea Adunării Deputaților.

Independența unui stat este un fapt fundamental fără de care suveranitatea cetățenilor săi este imposibilă. Doar din momentul în care un stat își declară independența este posibil ca suveranitatea naturală, a fiecăruia dintre cetățenii săi, să reprezinte o bază pentru conducerea legitimă a respectivului stat.

De regulă, un asemenea act de proclamare a Independenței, mai ales după secole de aservire, este realizat doar prin sacrificiul poporului său. Independența României a fost făcută posibilă prin sacrificiul a zeci de mii de români. Talpa țării, țăranul, a dat cele mai multe jertfe. Lui trebuie să-i aducem cu respect omagiul nostru. Glorie eternă celor care s-au jertfit pentru Independența României, pentru ca noi, azi, să putem fi suverani. În mod regretabil, diversele regimuri politice au vrut să subsumeze simbolul independenței așezând ziua proclamării ei când pe 9 mai, când pe 10 mai. Astăzi, prin Legea nr 189/2021, ziua independenței este stabilită la 10 mai.

Dincolo de orice considerente politice sau partinice, un fapt rămâne clar, am plătit cu jertfă de sânge independența și trebuie să fim gata să o apărăm în același mod. În această zi sfântă, urez fiecăruia dintre noi să avem înțelepciunea și puterea de a ne ridica la nivelul sacrificiului strămoșilor!

Deputat Cristian Buican

Articole asemănătoare

Pe 20 mai 1388, într-un Hrisov de danie pentru Mănăstirea Cozia al voievodului Mircea cel Bătrân, sunt menționate localitățile, Râmnicu Vâlcea, Călimănești și Orlești

Postat de - 20 mai, 2023 0
FacebookTwitter 1388 | 20 MAI | 2023 𝟔𝟑𝟓 𝐝𝐞 𝐚𝐧𝐢 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐩𝐫𝐢𝐦𝐚 𝐚𝐭𝐞𝐬𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐨𝐜𝐮𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫ă 𝐚 𝐥𝐨𝐜𝐚𝐥𝐢𝐭ăț𝐢𝐥𝐨𝐫 #𝐑â𝐦𝐧𝐢𝐜𝐮𝐕â𝐥𝐜𝐞𝐚, #𝐂ă𝐥𝐢𝐦ă𝐧𝐞ș𝐭𝐢 ș𝐢…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *