Tezaurul muzicii baroc, într-o stagiune specială, la Palatul Suțu

24 0

Stagiunea Muzicală „Concertele Palatului Suțu” 2024-2025 debutează la muzeul din Bd. Ion C. Brătianu. nr. 2, miercuri, 30 octombrie, ora 19.00, zi în care publicul este invitat să audieze Recitalul „Tesori del Barocco Italiano”, pe care îl va susține Formația de Muzică Veche ABARIS, alături de invitați speciali.

Interpreți din cadrul ABARIS vor fi Irina Nanushi – vioară, Andreea Greluș – vioară, Mihai Todoran – violă, David Soporan – viola da gamba și Ina Creciun – clavecin.

Soliști invitați: Olivia Iancu și Claudiu Lobonț – arciliuto, Ruxandra Rus – flaut traverso, Virineia Pîrnău – soprană și Matei Tudose – contratenor.

În program: A. Corelli, A. Vivaldi, E.F. Dall’Abaco, L. Rossi, C. Monteverdi.

Evenimentul este prezentat de Roxana Dumitrache, manager cultural (Institutul Cultural Român).

 

Stagiunea „Concertele Palatului Suțu” este organizată de Asociația Sonus Animae în parteneriat cu Muzeul Municipiului București și aduce, în fiecare lună, două recitaluri în muzeul din inima Capitalei. Formația de muzică veche ABARIS este cea care susține câte un recital care pune accent pe opere muzicale din tezaurul muzicii barocului, redate în lumina normelor de interpretare specifice perioadei secolelor XVII-XVIII. „Am simțit nevoia să oferim în stagiunea noastră un loc important acestui gen muzical datorită faptului că în momentul de față în România sunt puține activități de această natură. Palatul Suțu devine astfel singurul loc din Capitală în care publicul se poate bucura de o stagiune de muzică baroc. Scopul suprem este să ajungem în sufletele celor care ne ascultă”, a declarat Irina Nanushi, muzician și președinte al Asociației Sonus Animae. Nanushi este membru al Cameratei Regale și colaborator al Filarmonicii „George Enescu”, cu participări la numeroase concerte importante în Austria, Germania, Belgia, Elveția, Italia, Marea Britanie, Macedonia de Nord, Albania ș.a.

Cel de-al doilea recital din fiecare lună va include toate genurile și stilurile muzicii universale și vor fi în continuare invitați muzicieni consacrați, care interpretează în diferite formații camerale sau de altă natură. Printre cei care au participat la stagiunea anterioară sunt nume cunoscute și apreciate, precum  Thomas Bowes, Verona Maier, Andrei Licareț, Mircea Marian, Gabriel Gîțan, Iulia Goiană, Radu Chișu etc.

„Diversificarea culturală a timpului rămas, neocupat de preocupări profesionale sau cotidiene imediate, reprezintă poate cea mai relevantă provocare pentru instituțiile de profil, în următorii ani și până la decenii distanță. Muzeul a devenit o uzină culturală, acoperind întregul panel de servicii pentru un public care consideră că spațiul informal este mai relevant pentru consumul cultural. Pentru comunitate, ne-am propus să-i oferim un spațiu colocvial pentru propriile ei proiecte: expoziții, conferințe, piese de teatru, activități pentru copii și adulți, precum și concerte.

Experienţa întâlnirii cu muzica este una dintre direcţiile spre care şi noi mergem. Dincolo de muzica dintr-o sală destinată unui concert şi proiectată pentru asta, există o intimitate a ascultării muzicii, iar lumea se bucură tot mai mult de o asemenea intimitate, care nu mai este doar muzeală, ci este şi muzicală. De aceea sper ca tot mai mulți bucureșteni să se bucure de toate concertele pe care le oferim, inclusiv de întâlnirile din cadrul noii stagiuni muzicale de la Palatul Suțu”, a declarat Adrian Majuru, manager al Muzeului Municipiului București.

Articole asemănătoare

De sărbători, târg de artă

Postat de - 2 decembrie, 2021 0
FacebookTwitterConsiliul Județean Vâlcea, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea organizează în seara zilei de 2 Decembrie expoziția…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *