Componenții naționalelor de juniori de tenis de masă încep mâine cea mai importantă competiție a anului, Campionatul Mondial, care are loc în Suedia. „Tricolorii” speră să revină de la Helsingborg cu mai multe trofee decât la ediția precedentă, din Slovenia, unde au cucerit 4 medalii: una de argint și 3 de bronz.
Juniorii din loturile naționale de tenis de masă pleacă în Suedia cu planuri și ambiții mari. Românii știu că au de luptat cu asiaticii pentru medaliile mondiale, dar spun că adversarii deja le-au luat frica.
„Este ultimul meu mondial de juniori, sper să luăm o medalie cât mai strălucitoare și știu că oponenți ne vor fi asiaticii. Ne privesc diferit, au teamă față de noi, i-am învins de câteva ori în concursurile internaționale” – Andrei Istrate, component al lotului național de tenis de masă.
„I-am învins pe asiatici în urmă cu ceva timp la Campionatul Mondial Școlar, așa că ei se tem de noi. I-am chinuit în multe meciuri. Când intră la masa de joc cu noi ne observă încă de la încălzire, se antrenează special pentru noi, ne urmăresc pe Youtube…scopul lor este să învingă europeni, iar pentru ei noi suntem principalii adversari” – Dragoș Bujor, component al lotului național de tenis de masă.
Echipa masculină este de 3 ori consecutiv campioană europeană la juniori, iar acest lucru îi face pe „tricolori” să fie „ținte” pentru adversarii care își doresc să-i învingă.
„ Sunt pregătit de Mondial, mă aștept să facem rezultate bune, mai ales în proba pe echipe, pentru că avem un grup solid. La ultimele 4 ediții eu am cucerit medalii la mondiale, așa că sper ca acum să le luăm pe cele mai strălucitoare. Presiune este și pe asiatici, ei știu că suntem foarte buni, i-am învins și în probele individuale în ultima perioadă” – Darius Movileanu, component al lotului național de tenis de masă.
Singura reprezentantă a României în proba feminină, Bianca Mei-Roșu, 17 ani, medaliată cu bronz cu echipa la mondialul de anul trecut, speră să facă un turneu memorabil.
„Este primul an când particip la junioare, m-am pregătit foarte bine și sper să obțin o medalie, fie la individual, fie la dublu fete sau mixt. Am încredere că mă pot lupta de la egal la egal cu oricine, inclusiv cu asiaticele” – Bianca Mei-Roșu, componentă a lotului național de tenis de masă.
Mădălin Ionașcu: „Vrem trei medalii și o finală”
Omul din spatele rezultatelor echipei masculine de juniori este Mădălin Ionașcu, selecționerul „tricolorilor”. Aceste este de părere că echipa lui poate cuceri mai multe trofee decât la ediția precedentă, din Slovenia, și spune că un mondial perfect ar însemna trei medalii și o finală pentru sportivii pe care-i pregătește.
„Suntem pregătiți, am avut câteva zile de cantonament foarte bune. Vrem să repetăm rezultatele de anul trecut, să depășim performanța, dacă se poate. Țintim o medalie cât mai strălucitoare în proba de echipe. Sunt prezente la concurs toate echipele din Asia, este o competiție foarte grea, meciurile sunt dificile încă din primele tururi. Pentru moralul băieților contează foarte mult că în ultima perioadă am câștigat împotriva asiaticilor. Dacă suntem disciplinați și respectăm tactica, îi punem în dificultate pe asiatici, iar când sunt sub presiune, greșesc și ei. Asiaticii ne privesc diferit, se vede asta din modul în care ei abordează partidele, există mult respect și cu noi intră foarte mobilizați la masă, antrenorii sunt un pic mai agitați și mai concentrați decât în alte partide. Un mondial perfect ar însemna să câștigăm cel puțin trei medalii și să jucăm o finală” – Mădălin Ionașcu, antrenorul lotului național de juniori.
Probele în care vor concura românii:
U19 simplu masculin
16-imi – Darius Movileanu – Wen Ruibo (China)
U19 simplu feminin
16-imi – Bianca Mei-Roșu – Branna Burgos (Puerto Rico)
U19 dublu masculin
Optimi – Darius Movileanu/Quek Izaac (Singapore) – Andre Bertelsmeier (Germania)/Amirmahdi Keshavarzi (Iran)
U19 dublu feminin
Optimi – Bianca Mei-Roșu/Hana Goda (Egipt) – Rin Mende/Mao Takamori (Japonia)
U19 dublu mixt
16-imi – Darius Movileanu/Lilou Massart (Belgia) – Nicholas Lam (Australia)/Anna Hursey (Țara Galilor)
Bianca Mei-Roșu/Tiago Abiodun (Portugalia) – Leana Hochart/Nathan Lam (Franța)
U19 echipe masculin
Optimi – România (Iulian Chirița, Darius Movileanu, Dragoș Bujor, Andrei Istrate) – Brazilia, vineri, ora 14:00
U15 simplu masculin
16-imi – Robert Istrate – Steven Moreno (Puerto Rico)
U15 dublu masculin
Optimi – Robert Istrate/Gorkem Ocal (Turcia) – Lau Eden/Lo Ka Kit (Hong Kong)
U15 dublu mixt
Robert Istrate/Julia Leal (Portugalia) – Luan Santos (Brazilia)/Many Yu (SUA).
La ediția trecută, din Slovenia, Elena Zaharia a fost vicecampioană mondială la U19 simplu feminin, iar la aceeasă categorie de vârstă Eduard Ionescu a cucerit bronzul. Echipele României U19, formate din Elena Zaharia, Ioana Sîngeorzan, Bianca Mei-Roșu, Alesia Sferlea, respectiv Darius Movileanu, Eduard Ionescu, Andrei Istrate și Dragoș Bujor au obținut bronzul.