SMURD România a efectuat peste 13 mii de intervenții pe teritoriul R. Moldova

746 0

La împlinirea a 4 ani de la tragicul accident aviatic din Haragîș, în care cei patru membri ai echipajului medical din România, și-au pierdut viața, în misiunea de a salva alte vieți în Republica Moldova, în memoria acestor eroi, Doru Gavril, Voicu Socae, Mihaela Dumea, Gabriel Sandu, au fost depuse marți, 2 iunie, flori la complexul memorial în satul Haragîș, din raionul Cantemir, unde s-a prăbușit elicopterul SMURD, transmite Romanian Global News. La comemorare, care a început cu o slujbă religioasă, a participat și ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

„4 eroi și-au pierdut viața pentru binele nostru. Eroii nu mor niciodată, ei trăiesc prin faptele urmașilor. Nu trebuie să uităm că ei ne-au lăsat în urmă îndurerați, dar ei ne-au întărit convingerea de a ajuta oamenii. Acum SMURD s-a extins(…) Faptul că suntem aici demonstrează că sacrificiile nu sunt zadarnice”, a declarat ambasadorul.

Să le aducă un omagiu eroilor SMURD au fost și colegii lor din R. Moldova, care spun că în fiecare zi duc mai departe misiunea colegilor lor. Și localnicii din Haragâș au venit cu flori la monumentul eroilor care și-au pierdut acum patru ani viața, salvând alte vieți. Oamenii spun că nu pot uita nici astăzi ziua în care elicopterul SMURD s-a prăbușit din cauza ploilor puternice. Pentru localnici, acești paramedici SMURD au devenit ca o parte a fiecărei familii.

Proiectul SMURD a fost demarat în Republica Moldova, în anul 2014, când a fost semnat Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova, privind ajutorul reciproc pentru intervenţiile transfrontaliere în caz de urgenţe medicale, care a contribuit la îmbunătățirea serviciilor de urgență publică în zona transfrontalieră, inclusiv crearea unei infrastructuri de frontieră pentru intervențiile transfrontaliere aero-medicale.

Echipajele SMURD au oferit suport Republicii Moldova în misiunile complexe de acordare a primului ajutor medical calificat, reanimare, descarcerare și executarea operațiunilor de salvare, efectuând până în prezent cca. 13 500 de intervenții terestre pe teritoriul Republicii Moldova, 89 de intervenții aero-medicale și 35 de intervenții transfrontaliere pentru efectuarea misiunilor cu transport medical asistat în scopul repatrierii cetățenilor din afara granițelor țării.

Cooperarea între serviciile de profil din România şi Republica Moldova și dezvoltarea în continuare a Serviciului SMURD la nivel național și în zona transfrontalieră, se va realiza în cadrul unui nou Proiect transfrontalier – SMURD 2, a cărui concept a fost aprobat și urmează a fi implementat.

Implementarea Proiectului transfrontalier SMURD 2 prevede o serie de măsuri, printre care reconstrucția și operaționalizarea a două puncte de operare SMURD în municipiul Ungheni și orașul Cantemir, reconstrucția și amenajarea Unităților de Salvatori și pompieri din mun. Ungheni și orașul Cantemir, construcția a patru platforme autorizate de aterizare – decolare pentru elicopterele SMURD în preajma a 4 spitale din țară, la Chișinău, Bălți și Cahul, procurarea și dotarea parcului SMURD cu 10 autospeciale de intervenție ”FRAP” și 4 autospeciale de descarcerare grea, pentru acordarea primului ajutor calificat și transportarea pacienților la spital, precum şi pentru efectuarea lucrărilor de descarcerare şi salvare.

Totodată, în cadrul acestui proiect transfrontalier va fi construită Unitatea Primiri Urgente (UPU) în cadrul Institutului de Medicină Urgentă din Chișinău și va fi reconstruită UPU din cadrul Spitalului Clinic Municipal Bălți.

Romanian Global News

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *