Ziua Culturii Romane sărbătorită excepțional de Ambasada României la Moscova

785 0

La 25 ianuarie 2020, la Ambasada Romaniei la Moscova am organizat o Seara literara si de evocare a unor momente importante ale istoriei nationale, dedicata celor doua evenimente majore din calendarul lunii ianuarie la romani – implinirea a 170 de ani de la nasterea poetului national Mihai EMINESCU (15 ianuarie 1850) – Ziua Culturii Nationale, si Unirea Principatelor Romane (24 ianuarie 1859), scrie Ambasadorul României la Moscova, Vasile Soare, preluat de Romanian Global News.

Auditoriul – membri ai comunitatii romanesti din Federatia Rusa (prox.100 persoane) au venit cu placere la aceasta manifestare culturala organizata de noi. Au fost vizionate filme documentare si au fost sustinute prelegeri despre viata si opera poetului nepereche al romanilor si despre Unirea Principatelor Romane. Subsemnatul le-a vorbit despre „Crezul lui Eminescu”, parcurgand principalele teme ale creatiei marelui poet, si despre momentele cheie ale istoriei romanilor, de la inceputuri si pana la crearea statului national unitar roman, cu detalii interesante despre cum s-a infaptuit Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca la 24 ianuarie 1859, prin alegerea domnitorului Alexandru Ioan CUZA la Iasi si Bucuresti (multi dintre cei prezenti au aflat pentru prima data anumite aspecte despre Eminescu si Unirea Principatelor).

Cativa membri ai comunitatii romanesti din Moscova au recitat versuri de Eminescu si de Grigore Vieru, iar la la final HORA UNIRII si alte cantece dragi romanilor, inclusiv pe versuri de Eminescu, au intregit atmosfera de sarbatoare.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *