Lumea a început să vorbească și la Râmnic despre război

966 0

Deși pare departe, Orientul este în flăcări, iar discuțiile de aici încep. Va fi sau nu va fi război? Suntem la adăpost de tirurile de rachete, care eventual, vor fi trase spre Europa? Discuțiile sunt lungi și obositoare, iar încercarea de decriptare a ceea ce s-a întâmplat la Bagdad sunt inutile.

Acolo, situația este încurcată rău, iar decizia președintelui american de a elimina un lider important iranian este o arie de operetă, executată precis, cu o dronă, un simbol al războiului modern. Nimeni nu-și închipuie, de pildă, că un general de armată e chiar armata iraniană, profund implicată în jocurile din Siria, Liban si Palestina, triunghiul mortal al Orientului, azi. Prin urmare, arătarea mușchilor de către americani nu timorează pe nimeni, în niciun caz pe iranieni, pentru că în joc este apărarea teritoriului și intereselor israeliene din zonă, mult mai importante pentru americani, decât orice joc de putere în Siria.

Americanii, care nu negociază cu teroriștii, care au ridicat la rang de doctrină ultimă, acest mod de acțiune militară și diplomatică, nu se vor da în lături de la o implicare mai profundă în războiul sirian, pe care, până acum, l-au pierdut.  Iar detașamentele iraniene sunt considerate teroriste. Asta se întâmplă zilele astea,  sosirea în teatrul de război a trupelor americane, semn că lucrurile se complică și pentru Israel, în zonă. Și că e nevoie de americani, pentru balansarea conflictelor, care distrug Siria și poporul sirian.

Siria este zona de pe glob de cel mai mare interes, astăzi. Nu numai datorită conflictului ideologic dintre suniti și șiiți, dar, mai ales, pentru rezervele de petrol din zonă, unele trebuind a fi cucerite, altele, protejate. Arabia Saudită apare, brusc, și ea, în această ecuație, alături de prietenii americani, pe care îi susțin, în tot ce fac.

Până la Râmnic, însă, e cale lungă, iar vodevilul de moment din Siria, nu pare să aibă consecințe imediate, în afară de prețul petrolului, care va crește exponenițial, dacă războiul sau atacurile de guerilă vor evolua. Replica iraniană nu va întârzia, iar, de acolo, va începe adevăratul conflict.

De aceea, zic, ar fi bine ca vâlcenii să evite zona, în special acei vâlceni, obișnuiți să dea o tură pentru cumpărături, după Anul Nou, prin Dubai. Cum știu că sunt mulți, îi sfătuiesc să se mulțumească cu Mall-uri europene, mai scumpe, dar, mai sigure.

Un comentariu de Silviu Popescu

 

Articole asemănătoare

Popriri

Postat de - 13 ianuarie, 2020 0
FacebookTwitter„În calitate de deputat liberal voi depune mâine la Parlamentul României o propunere legislativă de modificare şi completare a Codului…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *