Iranul a atacat baze militare ale SUA din Irak

669 0

Conflictul dintre Iran și SUA escaladează și atinge cote nebănuite. Cel puțin zece rachete balistice, pornite de pe teritoriul Iranului, au lovit mai multe baze americane din Irak, transmite Romanian Global News citând presa internațională.

Ministrul iranian al Afacerilor Externe, Mohammad Javad Zarif, a transmis un mesaj pe Twitter în care arată că Iranul a răspuns cu „măsuri proporționate”.
„Iranul a luat măsuri proporționate în materie de autoapărare, în temeiul articolului 51 din Cartea ONU care vizează baza de unde a fost lansat atacul laș îndreptat asupra cetățenilor și a oficialilor noștri”, a scris acesta pe Twitter.
Președintele american Donald Trump a oferit o primă declarație, pe Twitter, după atacul cu rachete din Irak. Potrivit acestuia, în prezent se face evaluarea daunelor, iar în cursul zilei de miercuri va face o declarație oficială.
„Totul este în regulă! Rachete lansate din Iran asupra a două baze din Irak. Acum are loc evaluarea victimelor și a daunelor. Până acum, totul este în regulă! Avem cea mai puternică și bine echipată armată din lume, de departe! Voi face o declarație oficială mâine dimineață!”, a scris Trump pe Twitter.
La rândul său, şeful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif, a afirmat că ţara sa a efectuat şi a „terminat” în cursul nopţii represalii „proporţionale”. „Nu căutăm escaladarea sau războiul”, a insistat el.

Iranul a lansat și a doua rundă de atacuri împotriva unor baze militare din Irak unde staţionează trupe americane, a anunţat miercuri agenţia particulară de ştiri Tasnim, citată de Reuters.

Rachetele iraniene au lovit o bază americană din apropierea aeroportului Erbil din Kurdistanul iranian, a transmis agenţia FARS.

A doua rundă de atacuri a început la interval de o oră după primele lovituri, a informat Tasnim

„Rachete balistice lansate deschis dinspre Iran asupra unor ţinte americane, este o nouă fază”, a apreciat un specialist în grupările armate şiite, Phillip Smyth, reamintind că până în prezent Teheranul avea tendinţă să răspundă prin intermediul unor facţiuni, fără revendicări.

Loviturile iraniene au avut la cinci zile după asasinarea la Bagdad a generalului iranian Qassem Soleimani la ordinul preşedintelui american Donald Trump, un raid care provoacă temeri în lumea întreagă legate de izbucnirea unui război, mai ales pe teritoriul Irakului, prins în capcană între aliaţii american şi iranian.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *