„Stăpânii inelelor”

1118 0

14 indivizi din întreagă lume dețin 7 chei ce controlează securitatea Internetului.

Predarea cheilor are loc în cadrul unei ceremonii a organizației Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), responsabilă de atribuirea adreselor de Internet pentru site-uri și computere și traducerea lor în adrese web normale pe care le pot folosi utilizatorii, scrie The Guardian.

Dacă cineva ar prelua controlul asupra bazei de date ICANN, ar putea controla Internetul (de exemplu, ar putea redirecționa oamenii către site-uri false de bănci pentru a fură datele etc).

Pentru a evita atacurile asupra bazei de date, ICANN a dezvoltat un sistem prin care controlul nu e oferit unei singure persoane. În total, ICANN selectează câte 14 persoane – 7 chiar dețin chei de securitate pentru baza de date, 7 dețin chei false.

Cheile deschid seifuri ascunse în întreagă lume. În ele se află cartele de acces smart ce formează “cheia principala” (parolă ce accesează baza de date ICANN).

Din 2010, de 4 ori pe an, cei 7 deținători de chei se întâlnesc pentru ceremonia cheilor pentru a genera o nouă “cheie principala” – adică o nouă parolă, scrie IFLScience.

Măsurile de securitate necesare pentru o astfel de ceremonie includ trecerea prin mai multe uși închise cu ajutorul codurilor de cheie și senzorilor de amprenta. Ceremonia are loc într-o camera din care nu se poate transmite niciun mesaj electronic.

Alegerea deținătorilor de chei a avut loc printr-un proces foarte simplu – un anunț pe site-ul ICANN, ce a generat 40 de aplicații pentru 21 de poziții. De atunci, un singur deținător de chei a demisionat – Vînt Cerf, considerat unul dintre “părinții Internetului”, ce lucrează acum la Google.

Printre deținătorii de chei ce încă mai activează în funcție se numărată Joao Damas, Edward Lewis (ce lucrează la o firma de securitate digitală) și Carlos Martinez (ce lucrează pentru registrul de Internet din America Latină.

(sursa digisport)

Articole asemănătoare

Între 3D și 3H

Postat de - 31 iulie, 2020 0
FacebookTwitterCând vorbim despre realitate virtuală (VR) încă ne mai gândim la filmele SF (ca ‘Minority Report’ sau chiar Matrix) Adevărul…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *