Daniel Dăianu, fost ministru al Finanțelor, în perioada 1997-1998, a declarat că ”digitalizarea ANAF va arăta cine nu achită datoriile la stat”. Actualul președinte al Consiliului Fiscal a adăugat, în cadrul unei conferințe de presă, că nu întâmplător s-a renunțat la un program cu Banca Mondială.
”Dacă Fiscul va fi digitalizat, atunci s-ar transparentiza fluxurile economice și ar fi clar cine nu plătește sau cât nu plătește”.
„Pe noi ar trebui să ne intereseze o colectare mai bună pentru că avem urgențe din punct de vedere macroeconomic. Există problema structurală pentru că avem o subfinanțare cronică a sănătății, a asistenței medicale, nu finanțăm cum trebuie construcția infrastructurii de bază. Nu trebuie să ne sprijinim doar pe fonduri europene. În primul rând să avem resurse autohtone. E problematică de ordin structural”, a mai spus Daniel Dăianu.
Din câte știu eu citind presa, nu toate sumele colectate pentru sănătate ajung la sănătate „Nu avem niciun control asupra sumelor care se colectează. Nici asupra fondului de rezerva. Noi știm ceea ce ne declara Ministerul Finanțelor. Nu avem niciun mecanism prin care să știm dacă ceea ce ni se spune reprezintă sumele reale”, a declarat președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Și…”Cel mai trist însă e că o mare parte din banii noștri pentru sănătate sunt dirijați pentru a acoperi alte găuri ale sistemului bugetar. Nu există control asupra banilor care intră în sistem, n-avem manageri motivați, spitalele sunt suprapopulate și întregul sistem falimentar. Sănătatea e ultima grijă a statului roman, în vreme ce străinii au declarat-o demult prioritate zero”(sursa ProTv).
Este adevărat că știu mai mult decât un academician?(Cătălin Statie)
Ce a mai declarat academicianul Daniel Dăianu: ”Există conivențe multiple. A face așa ceva introduce o transparetizare a fluxurilor economice și ți-e clar cine nu plătește și cât nu plătește. Nu se dorește așa ceva, așa cum nu cred că se dorește o transparentizare a funcționării sistemului nostru economic”
Pentru mine mesajul sună așa: ”Băieti, vedeți că ăsta(Cîțu) aduce serverele și vă va găsi repede, așa că, ori intrați în legalitate, ori găsiți alte subterfugii decât cele actuale”. Vorbeam de băieții deștepți, că proștii care oricum declarau tot, nu au de ce să se teama.
Că au primit ordin de la Wașinton: „Îi rog pe români şi autorităţile române să lupte împotriva corupţiei, să întărească instituţiile democratice, să creeze un mediu de afaceri care să atragă investiţii, să investească în infrastructură, în Sănătate şi Educaţie”…”Sunt aceia care cred că doar câteva elite trebuie să decidă în privinţa comerţului liber, al democraţiei şi al statului de drept, cei care cred în patronaj, nu în egalitate, în corupţie şi nu în transparenţă, în influenţe maligne şi manipulare, nu în presă liberă. Nu putem lăsa ca acele forţe să pună stăpânire peste România. Depinde de noi să împiedicăm aceasta şi să evoluăm, trebuie să sprijinim o Justiţie liberă, să luptăm împotriva corupţiei, să nu lăsăm corupţia să împiedice progresul. Este un fenomen care împiedică existenţa unei educaţii de calitate, a unui sistem medical de încredere şi a unei guvernări responsabile”. Afirmația aparține ambasadorului Andrei Zuckerman.(sursa Agerpres)
Cătălin Statie