PAID România a plătit cu 60% mai multe despăgubiri în 2019.

591 0

Inundațiile au produs cele mai multe daune

PAID România (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale) avea, la finalul anului trecut, 1,73 milioane de polițe de asigurare obligatorii în vigoare, reprezentând un avans de 1,6% față de anul anterior. Fondul locativ, la nivel național, a crescut de la 8,97 la 9,03 milioane locuințe (+0,6%), astfel gradul de acoperire prin polița PAD (polița de asigurare împotriva dezastrelor) a ajuns la 19,18% la nivel național, în ușoară creștere față de aceeași perioadă a anului trecut (+0,19%). Din totalul locuințelor asigurate prin polița PAD, trei sferturi dintre acestea se află în mediul urban.

Avem în continuare peste 7 milioane de locuințe neasigurate, adică 4 din 5 locuințe nu au nicio protecție, ceea ce este îngrijorător, având în vedere nivelul ridicat de expunere la riscuri catastrofale pe care îl are România. Vedem, spre exemplu, că mediul rural este foarte slab protejat prin asigurare, deși riscuri precum inundațiile și alunecările de teren au o incidență ridicată în aceste zone”, declară Nicoleta RADU, Director General, PAID România.

Cele mai asigurate județe (în afară de București – 38,91% și Ilfov – 38,55%) sunt Brașov  (34,8%), Timiș (29,4%) și Sibiu (24,4%), la polul opus fiind Gorj, Botoșani și Olt, toate cu un grad de acoperire de sub 8%.

Daune plătite în 2019

În ceea ce privește situația daunelor plătite de PAID în 2019, aceasta indică o creștere de aproximativ 60% raportat la anul 2018, valoarea înregistrată la 31 decembrie 2019 fiind de 5,35 milioane lei. Cele mai mari daune plătite au fost în Prahova (0,65 milioane lei), Buzău (0,48 milioane lei) și Bistrița–Năsăud (0,39 milioane lei).

Cele mai multe despăgubiri au fost achitate ca urmare a inundațiilor naturale – 3,07milioane lei pentru 654 dosare. Alunecările de teren au produs pagube în valoare de 1,36 milioane lei,  din 87 dosare. Cutremurele de mici intensități au generat 334 dosare de daună.

În contextul unei slabe acoperiri la nivel național, chiar și fără să avem un eveniment major în 2019, iată că există daune provocate de riscurile asigurate de PAID România. Astfel mai bine de 1.000 de proprietari de locuințe au înțeles că nu este nevoie de un dezastru național pentru a folosi polița PAD. Misiunea noastră este să ajungem la cât mai mulți proprietari de locuințe și să îi ajutăm să fie mai puțin vulnerabili financiar în cazul producerii unor catastrofe naturale”, completează Nicoleta RADU, Director General, PAID România.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *