Campionatul European de Handbal masculin – Și cei mai buni soldați din lume plâng

750 0

Croația bate favorita Norvegia in semifinala Campionatului European de Handbal masculin, după super-maxi-prelungiri  și cu un gol marcat in ultimele trei secunde! Excepțională încleștarea din Stockholm , acolo unde  în zadar au încercat vikingii să-și aducă aminte de istorie și să calce peste cei mai buni soldați din lume. Căci se zice că așa a grăit Napoleon despre croați  intr-unul dintre războaiele sale : “ N-am avut niciodată soldați mai buni si mai bravi. Croații , ei sunt cei mai buni soldați din lume!”.   Și ce emoționantă secvență la final,  cu uriașul Duvnjak plângând ca un copil , în timp ce primea titlul de jucătorul meciului ! Pe fundal, formidabila tribună croată , și ea în lacrimi,  împingea  necontenit , salutându-și  favoriții în reflexe alb-roșii  venite din celebrele căsuțe de șah de pe steagul național.  Sahovnica  se numeste tabla de sah de pe scutul principal din stema croata , care a ajuns la fel de faimoasa ca natiunea. Cele 25 patratele , 13 rosii si 12 albe (obligatoriu prima casuta din stanga-sus este rosie)  sunt cele care definesc steagul croat  si inspiră atat de multă  pasiune în toată lumea, e adevarat, si pozitivă si negativă.  Da, stema si pătrățelele alb-roșii inseamnă acum un brand , vândut peste tot, și  în special  pe tricouri și pe celebrele căști de polo. Dar , mai presus de toate, înseamnă un puternic sentiment de mândrie națională, cu care croații nu se sfiesc să călătorească la nivel mondial.

Când scriu aceste rânduri , este clar că Spania va fi adversara din finala CE de handbal. Și spaniolii sunt favoriți, pentru că sunt și mai buni și campioni mondiali. Dar , oare, dacă ar trăi , ce-ar spune micuțul corsican Napoleon Bonaparte   despre meciul de mâine?

 

Gabriel  Săndulescu

Articole asemănătoare

Campion la 6 ani! 

Postat de - 14 decembrie, 2023 0
FacebookTwitterPatrick Boroș, băiețelul campionilor mondiali de la kempo, Alina Pascu și Gabi Boroș, vrea să le calce pe urme părinților.…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *