Gabriel Vîlcu: Mai poate România să atragă investitori?

965 0

România are nevoie, urgent, de un recensământ al calificării și vârstei cetățenilor și de crearea unor beneficii, astfel încât să avem ce prezenta potențialilor investitori!

Pentru a putea atrage investitori este necesar să avem ce să oferim:

Oameni calificați;

Fără piedici puse de către administrațiile locale;

Timp redus de așteptare pentru obținerea autorizațiilor;

 Taxe locale subvenționate direct proporțional cu numărul locurilor de muncă pe care le vor genera investitorii.

 Terenuri și cladiri (atât din domeniul public cât și oferte ale persoanelor private).

Dacă fiecare administrație locală ar realiza acest recensământ al calificării cetățenilor și UAT-uri învecinate ar pune la comun rezultatele ar avea ce să prezinte potențialilor investitori. Toate studiile arată că antreprenorii duc lipsă de oameni calificați. Toți HR Managerii din România se plâng de lipsa forței calificate de muncă. Acest lucru se întâmplă deoarece Administrațiile Locale nu sunt capabile să meargă cu oferte către antreprenori! Administrațiile Locale nu sunt capabile să promoveze resursele, atât umane cât și materiale, astfel încât să devină atractive pentru mediul de afaceri.

Cum ar fi dacă, fiecare județ ar publica, pe paginile Prefecturilor, Consiliilor Județene și Primăriilor, date demografice complexe: număr locuitori pe categorii de varsta / sex/ calificare? Ar fi mult mai ușor pentru investitori să meargă exact acolo unde găsesc necesarul de forță de muncă pentru domeniul lor de activitate?

Cum ar arăta organizarea unor târguri regionale ale forței de muncă, la care Administrațiile Locale să aibă standuri cu toate informațiile necesare viitorilor investitori? Să vina reprezentații investitorilor și să gaseasca: date demografice complexe, terenuri si cladiri disponibile ( atat din domeniul public cât și de la personae private), inițiative de formare profesională derulate de autorități etc.

În cadrul exercițiului financiar 2014-2020, autoritățile locale au avut la dispoziție mai multe programe de finanțare pentru dezvoltarea resursei umane. Aici aș aminti doar doua dintre ele:

  • Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, în cadrul Acțiunii 2.3.1 Consolidarea și asigurarea interoperabilității sistemelor informatice dedicate serviciilor de e-guvernare tip 2.0 centrate pe evenimente din viața cetățenilor și întreprinderilor, dezvoltarea cloud computing guvernamental și a comunicării media sociale, a Open Data şi Big Data, susține ca intervenție: crearea și dezvoltarea unei infrastructuri IT sigure și scalabile de Cloud guvernamental, comună pentru toate organizațiile din sectorul public. Infrastructura implică, în principal, dar fara a se limita la, servicii de curierat digital, platformele de colaborare virtuale, de orchestrare, conexiuni și baze de date, platforme de siguranță (la nivelul centrelor de date), servere, imobilele destinate centrelor de date ale guvernului, soluții de securizare, procese de back-up etc. Totodată, POC vizează consolidarea infrastructurilor centrelor de date din instituțiile publice pentru a putea fi integrate acestui proces de reorganizare a sistemului de stocare a informațiilor la nivel guvernamental. În același timp, se va susține dezvoltarea platformelor de interacțiune tip media sociale pentru mai buna relaționare a instituțiilor publice cu cetățenii și mediul de afaceri. Solicitanți eligibili: Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) în parteneriat cu Agenţia pentru Agenda Digitală a Romaniei (AADR) şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS). Alocarea indicativă pentru acest apel este de 45.000.000 euro.

A fost lansat în 3 septembrie 2019, termen limită 29.02.2020.

  • GRANT-uri între 50.000-400.000 euro cu 10% de la beneficiar pentru facilitarea ocupării forței de muncă și promovarea muncii decente.

Acestea sunt doar două exemple simple. Cu siguranță, vom avea destule fonduri alocate în această direcție și în cadrul urmatorului exercițiu financiar, 2021-2027. Foarte important, însă, este ca autoritățile să valorifice cat mai mult acest segment de alocari.

În ultimii ani, toți politicienii discută despre cum să aloce mai multe fonduri pentru ajutoare sociale și pentru construcția de locuințe sociale. De fapt, principalul generator de cazuri sociale este lipsa locurilor de muncă (la pachet cu sistemul educațional neperformant).

Alianța USR PLUS are pregătirea și capacitatea necesare pentru a rezolva aceste probleme! Avem specialiști din toate domeniile de activitate, putând astfel să promovăm, în mediul de afaceri, toate resursele de care dispun UAT-urile, reușind astfel să atragem investitori acolo unde este nevoie.

Gabriel Vîlcu

Coordonator regional SV Oltenia

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *