Rectorul Universității București: „Nu cumva cineva vrea să blocheze economic România?”

1386 0

Rectorul Universității din București, Marian Preda, atrage atenția că închiderea școlilor și a celorlalte instituții publice din România pentru aproape o lună ar putea avea consecințe grave. Pe lângă amplificarea panicii se va ajunge și la pierderi economice dezastruoase.

Guvernul ia în calcul să închidă toate unitățile de învățământ până după Paște. Raed Arafat a propus închiderea unităților școlare publice din învățământul preșcolar (grădinițe), primar, gimnazial, liceal, post liceal și profesional, începând din dată de 10.03.2020 până la dată de 21.04.2020.

„Își asumă cineva să închidă în serie instituțiile din România? Au murit multe zeci de persoane de gripă chiar în această iarnă și nu s-au închis instituțiile. Ce consecințe economice vor fi dacă se închid, pe rând, instituțiile? Nu cumva cineva vrea să blocheze economic România și se folosește de oportunitate, de panică?”, întreabă Marian Preda într-o postare pe Facebook.

Postarea integrală:

CÂTEVA ÎNTREBĂRI PENTRU DECIDENȚI

1.PANICA generează CRIZĂ

Dacă ne uităm la Criza din 1929-1933, a început pe fondul propagării panicii și retragerii banilor din bănci. Acum se retrag oamenii din spații și instituții în care nu este nicio persoană infectată, niciun pericol iminent. Retragerea oamenilor din spațiul public va genera retragerea banilor lor, reducerea consumului și recesiune economică. Așa încep crizele, din păcate.

2.SE PREVINE RĂSPÂNDIREA VIRUSULUI PRIN ÎNCHIDEREA UNOR INSTITUȚII ȘI A ACTIVITĂȚII?

Să luăm, de exemplu, o universitate în care nu a fost identificată nicio persoană infectată. Studenții petrec în jur de 24 de ore/săptămâna la cursuri și seminarii. În rest, alte 144 de ore/săptămâna stau în alte spații: în cămine, în mall-uri, în cluburi, în metrou sau autobuz, pe stradă etc. Dacă nu mai merge acele 24 de ore la cursuri (repet, într-o instituție fără nicio persoană infectată!), rezultă că nu va mai avea contacte cu persoane infectate?

3.DACĂ APAR CAZURI, INSTITUȚIILE TREBUIE ÎNCHISE. TOTUȘI, CÂND ANUME TREBUIE ÎNCHISE INSTITUȚIILE DE ÎNVĂȚĂMÂNT?

Coronavirusul este probabil să se raspandeaca chiar dacă închidem școlile și universitățile; poate că peste 5-6 săptămâni vom avea sute sau mii de cazuri în București și în țară. Ce argumente vom avea atunci să redeschidem instituțiile dacă le închidem acum, când nu avem niciun caz în nicio școală și în nicio universitate? Și dacă atunci nu le redeschidem, anulăm anul școlar și anul universitar?

4.CARE ESTE RISCUL IMINENT PRIN CARE JUSTIFICĂM LEGAL ÎNCHIDEREA UNEI INSTITUȚII ÎN CAZUL ÎN CARE SUNTEM ÎNTREBAȚI DE O INSTANȚA LEGALĂ?

Dacă se închid universitățile pe termen lung, nu se vor finaliza studiile anul acesta; un potențial absolvent care nu va mai primi diplomă în vara/toamna, va putea acționa în instanța universitatea pentru că nu a putut finaliza studiile și nu se poate angaja. Cum va argumenta în instanța un decident închiderea universității când nu există nicio persoană infectată în universitate în momentul închiderii?

5.DE CE NU URMĂM MODELUL ALTORA, DE CE SUNTEM ORIGINALI?

Ce țară europeană cu așa puține cazuri a mai închis școlile și universitățile? Noi nu suntem în situația Italiei. Franța, Germania, au sute de cazuri și nu au închis instituțiile de învățământ. Chiar trebuie să fim noi originali?

6.VREM SĂ ÎNCHIDEM TOATĂ ROMÂNIA?

Își asumă cineva să închidă în serie instituțiile din România? Au murit multe zeci de persoane de gripă chiar în această iarnă și nu s-au închis instituțiile. Ce consecințe economice vor fi dacă se închid, pe rând, instituțiile? Nu cumva cineva vrea să blocheze economic România și se folosește de oportunitate, de panică?

Articole asemănătoare

Informare OCPI Vâlcea

Postat de - 31 martie, 2020 0
FacebookTwitter             COMUNICAT DE PRESĂ 31.03.2020 Măsurile luate de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Vâlcea, la jumătatea lunii martie,…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *